PRÁCE 🧰

Použité pneumatiky rozhodně nejsou dobrou investicí

7. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Použité pneu Rádce motoristy

Ačkoli se nízká cena může zdát velmi lákavá, použitá pneumatika může skrývat nejeden problém, který se později podepíše na jízdních vlastnostech a v horším případě může způsobit i neovladatelnost vozidla.

Použité pneu

Články na téma použité pneumatiky:

  1. Použité pneu - právě čtete
  2. Rizika koupě použité pneumatiky

Koupě použitých pneumatik

Při kupování použitých pneu je to stejné jako při nákupu těch nejlevnějších s tím rozdílem, že ty jsou alespoň nové. Až budete tedy prolézat na internetu různé inzeráty, tak si dávejte pozor, co daný člověk opravdu prodává. Opravdu se vyvarujte použitým pneumatikám, které mohou mít nejasnou minulost, případně zatajené důležité informace - jako je třeba defekt. To, že někdo ojeté pneumatiky prodává, je samo o sobě podivné.

Na první pohled se totiž pláště mohou zdát v pořádku, jenže nikdo už neprozradí, zda-li se o ně i dobře staral. To znamená, že z prodávajících nikdy nedostanete informace o tom, jestli se gumy správně hustily, nebo se jezdilo nad podhuštěných či naopak přehuštěných.

Důležité je znát fakta. Jestli auto bylo garážované a tudíž pneumatiky v bezpečí pod střechou nebo auto stálo často venku v jakémkoli počasí, což samozřejmě má rovněž vliv na jejich životnost. Stejně tak je vhodné vědět, i jak moc byly pláště používané, jestli se s nimi jezdily jen krátké trasy nebo Chorvatsko každý rok. Pozor byste si měli dát i na drobná poškození pneumatik, která nemusí být okem patrná, ale časem mohou znamenat problém.

Co se týká peněz a pocitu, že ušetříte, tak to není zas taková výhra v loterii, jak by se mohlo zdát. Kupujete sice za míň, ale stále použité zboží s nižší životností. Použité pneumatiky mohou vydržet další tři roky, ale třeba taky jen půl roku. Proto je na snaze, si raději odložit pár stovek korun stranou navíc a koupit pneumatiky nové. A než si kvůli ceně koupit ojeté, tak raději ty nejlevnější za to ale nové.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Tipy pro nákup

Pokud už se chcete zabývat ojetými pneumatiky, pak se vždy zajímejte o datum výroby pneumatiky, tak snadno poznáte, o jak staré pláště se jedná a z toho si zároveň vypočítáte, jestli je koupě výhodná nebo ne. Obecně se nedoporučuje kupovat tři a více let staré gumy, protože takové mohou výrazně ztrácet své jízdní vlastnosti, případně mohou být tyto pneu poškozené. Pozor si dávejte zejména na brzdnou dráhu, která se každým rokem, co jsou pneumatiky obuté, prodlužuje.

Vždy se jeďte na pneumatiky podívat osobně a nenechte se zlanařit pouze fotografiemi. S sebou si můžete vzít i kamaráda automechanika, který poradí a především pláště pořádně prohlédne. Na místě byste si měli všímat i detailů, jako je samotné auto vlastníka. Pokud nevypadá v nejlepším stavu, je možné, že pneumatikám rovněž nebyla dopřávaná bůhví jaká péče, o čemž může vypovědět i nepravidelná míra opotřebení jednotlivých gum.

Co s opotřebovanými pneumatikami

Více než je nafotit a lupnout na internet, protože se jistě najde nějaký důvěřivec, který je koupí a vy na nich ještě vyděláte, se jich raději legálně zbavte. Samozřejmé je, že pneumatiky nepohodíte jen tak u cesty. Raději je odvezte buď do sběrného dvora nebo na místo zpětného odběru.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články