PRÁCE 🧰

Školení řidičů referentů a profesionálů

14. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Existují dva typy školení řidičů. Jedním z nich je školení řidičů profesionálů a druhým je, podstatně méně náročné, školení řidičů referentů. A každé z nich má odlišný průběh i podmínky, které musí školený splnit.

Školení řidičů referentů a profesionálů

Profesní školení řidičů

Řidičem z povolání je takový člověk, jehož hlavní pracovní náplní je právě řízení vozidla. Zejména se jedná o skupiny vozidel C, C+E, C1, C1+E a D, D+E, D1, D1+E. Tato skutečnost je ukotvena i v pracovní smlouvě. K získání oprávnění pro  takovou práci je třeba absolvovat školení v akreditovaném středisku a uspět v závěrečném testu.

Pokud chcete být řidičem z povolání, musíte nejprve absolvovat vstupní školení. Podle věku pak bude třeba, abyste prošli buď standardním vstupním školením řidičů profesionálů, které trvá 140 hodin, nebo rozšířeným školením, to je na 280 hodin. Oba typy školení je možné projít pouze v prezenční formě a pro jejich úspěšné absolvování je třeba složit závěrečnou zkoušku. Pokud je vám 21 let a více pro skupinu C a více než 23 let pro skupinu D, stačí, když projdete základní verzí školení. Pokud je vám mezi 18 a 21 roky pro skupinu C nebo 21 až 23 let pro skupinu D a rádi byste se stali řidičem profesionálem, bude vás čekat rozšířené školení.

Po získání profesního průkazu vás čeká pravidelné školení, které musíte v rozsahu 35 hodin projít do konce pátého roku od vydání oprávnění. Tato školení jsou rozdělena do každoročních školení s dotací 7 hodin.

Školení řidičů referentů

Referentské školení je mnohem snazší než profesionální. Týká se hlavně zaměstnanců, kteří potřebují občas v práci řídit vůz, ale nejedná se o jejich hlavní pracovní náplň. Může se jednat o řízení firemního vozu a případně i osobního, který zaměstnanec využívá například při služební cestě.

Aby řidič mohl vůz v rámci výkonu práce řídit, je třeba, aby byl adekvátně proškolen. Už ale není specifikováno, jakou formu má školení mít. Může být provedeno prezenčně nebo i online. Je možné na školení najmout specializovanou firmu nebo může školit sám zaměstnavatel. Není ani přesně dáno, jak často je třeba školení opakovat. Doporučeno je ale nové proškolení minimálně jednou za 3 roky nebo v případě větších legislativních změn.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články