PRÁCE 🧰

Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance prozrazuje potenciál Mission R

17. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Elektrický koncept sportovního vozu se ukazuje na okruhu v plném nasazení. Porsche začalo testovat technologické komponenty koncepční studie Mission R.

Koncept se představil na veletrhu IAA Mobility 2021. Jednalo se pouze o vizi budoucnosti, která se ale možná brzy stane plnou skutečností. Jako testovací vůz pro koncepční studii Mission R poslouží model Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance. 

Celá technologie elektromotoru a baterií pochází z konceptu pro IAA, který v módu kvalifikace produkuje maximální výkon 735 kW. V simulovaném závodním nasazení je k dispozici výkon 450 kW a to po dobu 30 minut. Tento čas se rovná trvání závodu Carrera Cup. 

Technologie 900 V umožňuje nabití baterií z 5 na 80 % přibližně za 15 minut. Pod taktovkou designéra Granta Larasona představil tým Porsche Style tvar modelu 718 Cayman GT4 ePerformance. Závodní vůz je o 14 centimetrů širší než stejný model ve verzi Clubsport. Nicméně asi 6 tisíc dílů bylo navrženo zcela nově. Karoserie je vyrobena mimo jiné z kompozitních materiálů, tedy z přírodních vláken. Výroba generuje méně emisí než produkce srovnatelných syntetických materiálů. 

Svou premiéru bude mít závodní vůz již na konci června na slavném motoristickém festivalu v jižní Anglii. Přesněji pojede závod do vrchu o délce asi 2 kilometry. Dva předváděcí modely se poté vydají na cestu evropskými zeměmi, než se začátkem roku 2023 vydají za velkou louži - tedy do USA. Světové turné končí v Asii. 

S Mission R se nastínilo, jak si Porsche do budoucna představuje udržitelné zákaznické automobilové závody. Ostatně v podobě modelu 718 se ukazuje, jak působivě tato vize funguje na závodním okruhu. V roce 2030 chce být automobilka uhlíkově neutrální v celém řetězci prodaných nových automobilů. Do té doby by měl být podíl všech nových automobilů značky s plně elektrickým pohonem přes 80 %. 

Zdroj info: Porsche.
Zdroj médií: Porsche.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články