PRÁCE 🧰

Peugeot Rally Cup vyhrál v Pačejově Krupička

3. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Závěrečným, šestým podnikem letošní sezóny Peugeot Rally Cupu, byla 43. Invelt Rally Pačejov. Při absenci letošního mistra, a zároveň vítěze předchozích pěti závodů Peugeot Rally Cupu, Míry Tarabuse a dalších rychlých závodníku se otevírala cesta k vítězství pro jiné.

43. Invelt Rally Pačejov

Závod v Pačejově byl oproti předchozím závodům přeci jen méně obsazený. Na start se postavilo celkem pět vozů Peugeot 208 starší specifikace R2 a pouze jeden novější vůz kategorie Rally4. Co do počtu startujících se poměr sil mezi novým a starým vozem mírně vyrovnal hned na první páteční „rztě“, když jedna 208 R2 havarovala a druhá musela odstoupit kvůli technické závadě na motoru.

43. Invelt Rally Pačejov

Před startem byl hlavním adeptem na vítězství Miroslav Číž se starší 208 R2. Zapomenout se ale nemohlo ani na Lukáše Krupičku, pro kterého to byl s modernější 208 Rally4 teprve druhý start ve velkém mistráku. Číž ale velmi rychle ukázal, kdo má více zkušeností a v páteční etapě vyhrál všech šest rychlostních zkoušek. Číž měl velkou motivaci závod vyhrát. V případě vítězství by se totiž v celkovém hodnocení Peugeot Rally Cupu dostal na druhé místo před Poláka Pindela, který nestartoval –⁠⁠⁠  údajně kvůli neshodě se sponzorem. Před startem se ale Číž dušoval, že se myšlenkami na celkové druhé místo nechce nechat znervózňovat.  Krupička se spíše sžíval se stále ještě novým autem a nabíral cenné zkušenosti, nicméně na Číže výrazně ztrácel. Postupně ale Krupička začal vystrkovat růžky a na deváté erzetě se mu povedlo vyhrát. Pak ale přišel zásadní okamžik. Miroslav Číž na desáté rychlostní zkoušce boural a první místo v cupu doslova spadlo do klína Krupičkovi. Lukáš svůj Peugeot 208 Rally4 zdárně dovezl do cíle a ve svých jednadvaceti letech vyhrál svůj první závod v rámci Peugeot Rally Cupu. Krupičkovo vítězství má jednu přidanou hodnotu, protože se mu po pětačtyřiceti letech povedlo napodobit jeho dědu, který pačejovskou rallye vyhrál celkově v roce 1977. Za Krupičkou dovezl svého Peugeota 208 R2 na druhém místě Martin Jánský, třetí dojel Jan Pilař.

Shrnutí sezóny Peugeot Rally Cupu

Protože byl závod v Pačejově zároveň posledním závodem letošního ročníku Peugeot Rally Cupu, je na čas na malé shrnutí. Uplynulé sezóny se zúčastnilo minimálně jednou celkem šestnáct jezdců. Z toho šest jezdců pocházelo ze zahraničí. Nejvíce závodníků se sešlo hned na prvním závodě v Klatovech, kam jich přijelo hned osm. Oproti minulým ročníkům se také výrazněji rozšířila nová technika v podobě Peugeotu 208 Rally4. Už před sezónou byl jasným favoritem Jaromír Tarabus, který se do „předokolky“ naplno vrátil po dlouhých patnácti letech. A byl to právě Tarabus, který ovládl všech pět závodů, na kterých startoval a zaslouženě vybojoval titul. Druhý nakonec po napínavém závěru skončil Polák Filip Pindel. Oba jeli s novější 208 Rally4. Třetí zakončil Miroslav Číž se starší 208 R2. Už v pořadí sedmým ročníkem bude příští sezóna Peugeot Rally Cup a očekává se ještě větší počet moderních 208 Rally4.

Zdroj info: Rally Pačejov, eWRC.
Zdroj médií: Facebook/Peugeot.

Podobné články