PRÁCE 🧰

Jak na ovládání auta přes mobil

19. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Doby, kdy jste si vystačili jen s klíčem do zapalování, jsou už dávno pryč. Vývoj jde neúprosně dopředu, a tak svůj automobil můžete ovládat i skrze mobilní telefon. Jaké možnosti takové ovládání nabízí?

Ovládání auta přes mobil

Většina funkcí je online a zadarmo, ale pak jsou tu takové, které si uživatel musí platit, aby fungovaly. A tak není divu, že si je někteří jedinci vyzkouší a jakmile skončí jejich platnost zadarmo, už je nepoužívají. Dobrou zprávu ale je, že ovládání auta přes mobil není výhradou jen prémiových značek. S touto technologií se můžete setkat například u Škody, Audi, BMW, Mercedes-Benz a s experimenty začíná i Hyundai.

Zamčené auto

Nejjednodušší informace, kterou si lze zkontrolovat právě přes mobilní telefon a v některých případech i přes chytré hodinky. Pokud trpíte zapomětlivostí, pak se občas stane, že zamknete auto, ale následně se k němu vrátíte, protože se vám tato informace úplně vykouřila z hlavy. V tomto případě lze jen mrknout do telefonu a hned je člověk klidnější.

BMW, Tesla a Mercedes jsou v tomto ohledu už dál a pomocí principu NFC můžete auto jak odemknout, tak i nastartovat. Nutno ale podotknout, že technologie částečně funguje zatím jen u nejnovějších telefonů - tedy zejména u vlajkových lodí mobilních značek. Samozřejmě tato technologie se musí ještě zdokonalit, protože nefunguje na 100 % a všude. Navíc se už počítá s tím, že si lidé budou moci odemknout auto nejen pomocí mobilu, ale také pomocí stále oblíbenějších chytrých hodinek.

Informace o autě

Jestliže jste se vrátili včera pozdě domů a s téměř vypnutými myšlenkami, pak vás možná druhý den bude zajímat, jestli máte dostatečné množství pohonných hmot, abyste se dostali do cíle. Stačí si otevřít aplikaci a vše zjistíte téměř okamžitě. Můžete si tak snadno naplánovat, kdy bude potřeba natankovat.

U některých automobilových značek je pokrok už hodně znát, a tak není problém zjistit i takové detaily jako je například aktuální hladina oleje nebo opotřebení brzdových destiček. U elektromobilů se hodí znát například jaký je dojezd a nebo kde se nachází nejbližší nabíjecí stanice. Aplikaci tak můžete využít i na plánované nabíjení, tedy nabíjet doma pouze, když vám běží levnější elektřina.

Vyhřívání auta

V zimě nepostradatelný pomocník, protože nikomu se moc nechce sedat do studeného auta a čekat několik desítek minut, než se vytopí. Takhle stačí opět pár kliků a než se obléknete a zamknete za sebou dveře od domu, máte v autě teplo - hodí se zejména, když jsou ve voze kožené sedačky, na které je v zimě za trest sedat, protože si koledujete ledatak o zánět močáku. Samozřejmě funkce funguje i opačně, takže v létě, kdy stojí auto na přímém slunci, vy do něj nasednete a můžete v kabině mít příjemných 22 stupňů.

Hlídání auta přes mobil

Čím dál častěji se používá i lokace automobilů, tzv. zjištění polohy auta přes GPS. Snadno tak zjistíte polohu vozu, takže až zase zaparkujete na velkém parkovišti a zapomenete, kde auto stojí, v nejhorším případě si jej takto snadno najdete. Samozřejmě se hodí i v případě, kdy potomkovi půjčíte auto a chcete si zkontrolovat, kde opravdu je. Ale rozhodně to nemá nabádat k šmírování

A pokud je auto odcizeno, může být nalezení automobilu snadnější. Nejen pro vás, ale také pro policii, která se o případ bude zajímat. Vyšší level šmírování je, že si u některých modelů aut můžete v aplikaci nastavit mapu - oblast, po které se auto může pohybovat, jakmile ji překročí, přijde vám zpráva. V takovém případě je ale na místě nějaká důvěra k osobě, která auto řídí. Přeci nebudete sledovat manžela nebo manželku, kde všude parkovala a pak ji doma vyslýchat.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články