PRÁCE 🧰

Okruh po sochách Michala Olšiaka na Vysočině

10. 4. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Z Vysočiny pochází umělec, jehož sochařská tvorba je dost specifická, líbivá a na první pohled jasně rozpoznatelná. Jeho věhlas už přesáhl jak samotnou Vysočinu, tak i Českou republiku. Jeho díla tak rozhodně stojí za vidění.

Olšiakova díla se líbí všem věkovým kategoriím, zejména pak dětem (vyzkoušeno), které po dílech rády lezou. Většina soch je na toto přímo stavěná a jejich tvar k tomu často doslova vybízí. My jsme zatím nenavštívili všechny a těžko říct, jestli to vůbec někdy zvládneme, každopádně pro vás máme tipy na ty, které jsou podle nás nejpovedenější.

Mamlas

Začneme u Mamlase, který shlíží na Žďár nad Sázavou - rodné město Michala Olšiaka. Mamlas není ani tak zajímavý sám o sobě, ale hodně ho "dotváří" jeho umístění, které je zvoleno skutečně excelentně - na kraji lesa. Autem se dá sice po polňačce dojet prakticky až k samotné soše, ale za pěkného počasí je lepší volbou procházka. Vůz můžete nechat buď na parkovišti u firmy Tokoz, které bývá o víkendu prázdné, nebo u Pilské nádrže, která je po cestě o jednu odbočku dál. Po pokochání se Mamlasem a výhledem na město máme ještě jeden tip. V nedaleké cukrárně U Tří Hvězd mají vynikající zákusky a zmrzlinu, která může v letních měsících přijít vhod.

Hamerský Hamroň

Pokračovat můžeme třeba Hamroňem, který, jak už název malinko napovídá, shlíží ke Žďáru na přilehlou obec Hamry nad Sázavou. Socha je na velice pěkném místě, které je kousek od silnice. Naše foto je ze druhé poloviny března, kdy bylo počasí spíše pošmourné, ale jindy to bývá o dost veselejší. Atmosféru dotváří i zajímavý strom a mezi zelenajícími se poli je později na jaře skutečně příjemně. Najít Hamroně není nijak složité, místo je vidět ze silnice mezi Hamry a Žďárem, stačí k němu odbočit na polňačku.

Hamroň

Realistický kůň

Další zastávku si můžete udělat nedaleko - prakticky ve stejné obci. Vráťte se zpět na hlavní silnici ze Žďáru nad Sázavou na Přibyslav. Za chvíli pojedete kolem sochy koně, která se nachází na odbočce k restauraci Na Ranči a svým způsobem je hodně speciální. Na rozdíl od většiny Olšiakových soch je velice realisticky ztvárněná a osobitý umělcův styl zde byl malinko upozaděn. Ztvárnění je excelentní a rozhodně stojí za to si sochu koně prohlédnout zblízka.

Kůň

Mamutovo údolí

Putování skončíme nedaleko, za to stále v katastru obce Hamry nad Sázavou. Tam najdete penzion Najdek, od kterého je to už jen kousek do překrásného údolí, kterým protéká řeka Sázava a kde se nachází další socha. Mamut je tvořen hlavou s kly a opět se jedná o zajímavou atrakci - zejména pro děti. Když už tam budete, určitě se údolím projděte, narazíte na starý hamr a hned za sochou v kopci je Rozštípená skála, která také rozhodně stojí za vidění. Turisticky je celá oblast kolem Hamrů nad Sázavou hodně zajímavá a navštívit všechny zajímavosti v okolí by zabralo několik dní.

Mamut

Zdroj médií: redakce, google.

Podobné články