PRÁCE 🧰

Ojetiny na trhu sice přibývají, jejich cena ale dále roste

4. 2. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Ještě v loňském roce se počet ojetin v nabídce kontinuálně snižoval. Leden ale tato čísla změnil. Ojetin celkově přibývá, úměrně roste ale i jejich cena.

Je jisté, že předcovidových hodnot nabídka nedosahuje, v tomto ohledu chybí na trhu mnohem více aut. Ještě dávno než propukla pandemie bylo totiž možné vybírat z více jak 120 tisíc ojetin, letos je to zhruba 95 tisíc aut.

Spolu s tímto trendem se také výrazně mění cenová politika. Podle analýzy, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, jste si ještě před dvěma lety mohli koupit ojeté auto ve střední hodnotě za 139 tisíc korun. Letos už se cena podobného vozu vyšplhala na neuvěřitelných 185 tisíc korun a nepředpokládá se, že by se ojetiny nebo nová auta zlevňovala. Ceny spíše stále porostou. Potrvá tedy delší dobu, než se automobilový trh vrátí k nějakému normálu.

Zajímavé je i zjištění, že meziroční cenový rozdíl u desetiletých aut, která jsou v české inzerci nejčastěji k vidění, se pohybuje v rozmezí od 12,5 do 20 %. Češi rádi sahají tedy po takto starých autech, které mají v průměru najeto kolem 150 tisíc kilometrů. Nejnabízenější ojetinou jsou Škoda Octavia, Škoda Fabia a také VW Golf. Další neméně zajímavá informace je, že oproti prosinci v nabídce ojetin výrazně přibyly i elektromobily a hybridy.

Zdroj info: AURES Holdings.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články