PRÁCE 🧰

Jak je to se stáním a parkováním v obytné a pěší zóně?

18. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Obytné a pěší zóny jsou trochu specifické oblasti. Řidič by se tam měl chovat zcela odlišně než na běžné komunikaci. Jak už název napovídá, tak obytná ani pěší zóna primárně pro auta určené nejsou.

Parkování v obytné a pěší zóně

Pravidla v obytné a pěší zóně

Už dříve jsme se v článku věnovali obytným zónám, kde jsme rozebírali, jak se v nich chovat a jaká pravidla dodržovat. A dost podobné regule platí i pro pěší zóny. V nich se také smí jet nanejvýše 20 km/h a řidič je povinen dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit. V praxi to s chodci v těchto zónách funguje tak, že jakmile nedejbože nějakého srazíte, téměř s jistotou policie nebo správní orgán určí vás jako viníka.

Chodci navíc mohou využívat v obytné či pěší zóně komunikaci v celé její šířce. Pouze v zóně obytné je dovolena hra dětí přímo na vozovce, čutající kluci by vás tedy neměli překvapit.

Obytná zóna a parkování

A jak je to tedy s tím parkováním? Zde je zásadní rozdíl. Do pěší zóny mohou vjet pouze vozidla vyznačená na dolní části značky “Pěší zóna”. Typicky se jedná například o vozidla zásobování, případně taxíky. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. Není tedy přípustné odstavit vůz ke kraji vozovky uvnitř pěší nebo obytné zóny.

Zdroj médií: Flickr.

Podobné články