PRÁCE 🧰

Největší exkluzivity motoristické slavnosti Legendy

27. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Motoristická slavnost Legendy 2023 už je v plném proudu. Při příležitosti deseti let od prvního ročníku jsou k vidění exkluzivní supersporty i nablýskané koncepty. O zajímavé modely rozhodně není nouze a všechny se nám do výběru ani nevejdou. Ty největší pecky výstavy si ale představíme podrobněji.

Motoristická slavnost legendy 2023

Ferrari Daytona SP3

Tato limitka vznikla v rámci programu Icona jako pocta prototypům z vytrvalostních závodů šedesátých let. Nejvíce si toto umělecké dílo na kolech bere z Ferrari 330 P4, které dominovalo proslulé čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně roku 1967. Pod kapotou se nachází zběsilý atmosferický dvanáctiválec s výkonem 618 kW (840 koní), který motor produkuje v omračujících 9 250 otáčkách za minutu. Ferrari postaví pouze 599 jedinečných kusů a jeden z nich si můžete prohlédnout i vy ve Ferrari pavilonu.

Ferrari Daytona SP3

Porsche 911 Dakar

Terénní devět set jedenáctka – je potřeba říkat něco víc? Před půl rokem Porsche šokovalo svět a představilo svůj nejznámější model v úpravě pro nezpevněné cesty. Zvednutý podvozek, pohon všech kol, ochranné díly podvozku a speciální terénní pneumatiky dovolují dakarskému Porsche skotačit v bahně i písku. Navazuje přitom na svého předchůdce, který vyhrál Dakar v roce 1984. Jak je ale u Porsche zvykem, s Dakarem je zábava i na asfaltu. V Pavilonu německých hvězd si můžete 911 Dakar prohlédnout v té správné kondici – zablácené od kol až po střechu.

Porsche 911 Dakar

Praga Bohema

První český hypercar, který vypadá, jako placka z Le Mans – naživo opravdový zážitek. Praga byla při vývoji Bohemy doslova posedlá hmotností, její hodnota se nakonec zastavila na 982 kilogramech. Při výkonu 515 kW (690 koní), dolovaného z upraveného šestiválce původem z Nissanu GTR, to pak dělá úžasný poměr 1,4 kilogramu na jednoho koně. Při pohledu na celokarbonovou atletickou karoserii je vám asi jasné, že přítlak Bohemy bude srovnatelný se závodními prototypy – hodnota 900 kilogramů při rychlosti 250 km/h to potvrzuje.

Praga Bohema

Porsche 911 GT3 RS

Druhé Porsche na našem seznamu je tentokrát především okruhová záležitost. Nejnovější a zároveň dost možná poslední vydání silničního závoďáku se řvoucím, atmosfericky plněným plochým šestiválcem je dosud tím nejbrutálnějším. Propracovaná aerodynamika, obrovské zadní křídlo se systémem DRS, interiér s ochrannou klecí nebo nastavování tlumičů a diferenciálu přímo na volantu – to je jen pár největších vychytávek GT3 RS. Než ale toto Porsche obsadí všechny trackdaye, můžete si ho prohlédnout na Legendách, a to rovnou ve dvou kusech.

Porsche 911 GT3 RS

Koncepty Mercedesu

Budoucnost na Legendy přiváží čtyřdveřový sportovní prototyp Vision AMG, který ukazuje možnosti nové elektrické platformy AMG.EA. Ta má v blízké budoucnosti sloužit zejména pro výkonné modely divize AMG. Vison AMG ale zůstává pouze konceptem a slouží jen jako předzvěst budoucích modelů značky a náznak designového jazyku příštích modelů Mercedesu. Mnohem blíže realitě je druhý vystavený koncept s názvem Concept Mercedes‑Maybach EQS, který v době svého vzniku předzvěstvoval první elektrický Maybach.

Mercedes Vison AMG Concept

Hyundai N Vision 74

Dalším zajímavým konceptem se na svém stánku chlubí automobilka Hyundai. N Vision 74 zaujme retro futuristickým designem zvenčí, ale i technikou uvnitř. Elektrický pohon vyvíjený ve spolupráci se značkou Rimac Automobili totiž kombinuje baterie a vodík. Výkon rovných 500 kW (671 koní) a pohon zadních kol slibují zajímavé řidičské zážitky. Jen škoda, že se tento koncept na silnice zřejmě nepodívá.

Hyundai N Vision 74

Kalendář auto-moto akcí

Zdroj info: Ferrari, Porsche, Praga, Mercedes Benz, Hyundai.
Zdroj médií: Radim Krejčík, Hyundai.

Fotogalerie (12 fotek)

Podobné články