PRÁCE 🧰

Nappa kůže – co to je?

3. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V interiérech nových aut se pořád ještě můžeme setkat i s pravou kůží. Jednou z nich je Nappa. Čím se vyznačuje a co ji dělá výjimečnou?

Kůže Nappa – co to je?

Nappa nebo Napa?

Nikdo už asi neví, jak vznikl problém s názvoslovím. Nicméně Napa je město v Kalifornii v USA, kde vznikl postup činění a výroby Nappa kůže. Není to nějaký daný průmyslový standard, takže někteří výrobci značí finální produkt jako Napa, jiní Nappa. Pozor, lze se setkat i s umělou Nappa (nebo Napa) kůží. Na to si dejte pozor, pokud chcete reálnou přírodní kůži, pak trochu zapátrejte, ve specifikacích by mělo být jasně napsáno, že se jedná o materiál umělý, případně „artificial“. Umělé napodobení Nappy dost připomíná takovou tu klasickou koženku známou z vlaků Českých drah.

Nappu najdete skutečně napříč automobilovým trhem, respektive jeho třídami. Pozadí do ní usadíte ve vozech Rolls Royce, BMW, ale taky třeba Hyundai nebo Toyota. Zkrátka se s ní setkáte všude, od mainstreamu a vyloženě spotřebáků, až po ta nejvyšší patra překypující komfortem.

Kůže Nappa – co to je?

Výroba kůže Nappa

Nikde není přesně specifikováno, jakou kůži musí výrobce použít. Na sedadla v autech se však nejčastěji používá kůže hovězí. Nappa se ale využívá i pro účely jiné, takže může být třeba z kozy nebo ovce.

Povrch Nappy není obvykle nijak modifikován, samozřejmě se zbaví srsti, ale jinak je jeho textura víceméně původní. Většinou se kůže pro autoprůmysl barví, ani zde tomu není jinak. Většinou se dnes už používají barvy ředitelné vodou.

Před barvením je kůže máčena v solích, používá se síran chromitý nebo síran hlinitý. Tím se zvýší měkkost a odolnost. Nappa je pak krásně poddajná a není tvrdá, jako některé jiné druhy kůží. Časem samozřejmě chytne určitou patinu, což ji dělá vizuálně atraktivnější.

Péče o kůži Nappa

Jako každá jiná přírodní kůže, potřebuje i Nappa určitou péči. Základem je, nenechat ji vyschnout a zcela vysušit. Jakmile ztratí elasticitu, začne praskat, zejména na namáhaných částech. Kromě hloubkové výživy se hodí i impregnace, které zvedne odolnost kůže proti potu i vlhkosti, kterou si do auta přinesete. A oceníte to i ve chvíli, kdy si pocmrndáte sedačku kávou. Lepší je, když steče, než když se třeba do světlé kůže vpije.

Zdroj info: Hydesleather, jdpower.
Zdroj médií: Depositphotos, Subaru.

Podobné články