PRÁCE 🧰

Na co si dát pozor při přezouvání na letní pneumatiky

29. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Názory

Zimu pomalu vystřídalo jaro a řidiče čeká příjemná povinnost. Automobil budou přezouvat na letní obutí. Na co si ale dát pozor, aby pneumatiky stále plnily svou funkci?

Kdo s objednáním do servisu vyčkával, může být lehce překvapený situací, kdy dostane termín až za týden nebo déle. Což není až tak na škodu, neboť se má na chvíli rapidně ochladit a na některých místech v republice i sněžit. Zimní pneumatiky se tak ještě budou hodit. Kdo si pláště přezouvá sám, může si vybrat libovolný termín, ne však dříve jak na Apríla.

Před přezutím myslete na předpověď počasí, začátek jara bývá ještě nevyzpytatelný a ráno může být teplota často pod 7 °C - ta bývá obecnou hranicí pro nasazení letních pneumatik. Dojíždějící řidiči by si měli ponechat zimní obutí raději ještě nějaký ten týden. Kutilové, kteří budou přezouvat doma, ať zpozorní při vyvažování kol. To nesprávné se může fatálně podepsat na jízdních vlastnostech, životnosti a opotřebení nejen pneumatik, ale i spodních dílů vozidla jako jsou například tlumiče.

Jestliže se vám nechce neustále dokola přezouvat, zauvažujte nad celoročními pneumatiky, které budou určitě lepší volbou, než v létě dojíždět zimáky ve snaze ušetřit za přezutí. Zimní pneumatiky mají jinou směs materiálu a konstrukci. S přibývajícími teplotami by mohly ztrácet přilnavost a mít horší trakci. To samé se týká brzdné dráhy, která se v létě při použití zimních plášťů o několik metrů prodlužuje.

Kdy koupit nové pláště?

Zákon udává minimální hloubku dezénu letních plášťů 1,6 milimetru. Což je hraniční hodnota, už při hloubce 3 milimetrů by se lidé měli ohlédnout po nové sadě. O kvalitách gum rozhoduje i stáří. Pokud na nich jezdíte pět a déle let, bylo by vhodné je už vyměnit. Opotřebované nebo sjeté pneumatiky mohou znamenat diskomfort a větší náchylnost k defektům pláště a případným dopravním karambolům.

V případě, že jste rozhodnuti koupit nové, je vhodné se podívat na nezávislé testy, které mohou pomoci při rozhodování. Vždy volte přesný rozměr, který je uveden i ve velkém technickém průkazu. Rozhodně ale nevybírejte podle ceny, protože levné pneumatiky neznamenají kvalitní zboží, obzvlášť pokud jezdíte často a daleko.

Zdroj info: Autorský text, zkušenosti autora.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články