PRÁCE 🧰

Milovníky letadel potěší vyhlídkové plošiny u pražského letiště

6. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Jestliže vám zběsile bije srdce, jen co vidíte okřídlené stroje ve vzduchu, pak byste určitě měli zavítat k vyhlídkovým plošinám u obcí Kněževes a Hostivice. A dvě takové hezké se nachází přímo v areálu letiště Praha.

Vyhlídkové valy letiště Praha

Tentokrát nikam daleko nepojedeme, tedy my, jež bydlíme v Praze. Vy ostatní můžete tento výlet spojit s dalšími návštěvami jiných míst kolem Prahy nebo se vydat na nákupy. Jen bych varovala před nákupní horečkou o víkendech, kdy je v obchodních centrem docela k nehnutí a chuť kupovat cokoliv nové vás přejde asi po deseti minutách.

Než vyrazíte na vyhlídkové plošiny

Samozřejmostí je vybavit se fotoaparátem nebo alespoň mobilem, abyste si mohli úchvatné velké stroje vyfotit a mít tak památku na tento den. Avšak ještě předtím než vyrazíte, je vhodné zkontrolovat letový plán letiště, abyste věděli, která letadla a v jaký čas budou přistávat nebo odlétat. Někdo totiž může být zvědavý jen na určité typy letounů, tak aby zbytečně nečekal.

Vyhlídka v Kněževsi

Tato je ta hlavní a asi nejoblíbenější, tedy do té doby, než tam nějaký chytrák udělal nový val, který je od plotu ve vzdálenější poloze a informativní tabule o typech letadel umístil tak, že kolikrát mohou překážet, když se na plošině nachází více lidí. Val se tedy posunul zhruba o 50 metrů, což je dost, je sice o dva metry zvýšený než ten původní, ale to leckdy ničemu nepomůže. Pro dokonalé vyfocení letadla si s sebou musíte vzít vhodný objektiv.

Dostat se k němu dá poměrně snadno. Stačí, když si do navigace zadáte "obec Kněževes(ulice Na staré silnici) a už podle mapy zjistíte, že se plošina nachází na konci vesnice hned u letiště. Parkovat se může na trávě u komunikace, která občas ale může být obsazená právě zaparkovanými auty. V každém případě dávejte pozor, kde parkujete, ať nebráníte nikomu v projetí.

Vyhlídka na letadla v Hostivicích

Na tento val se rovněž dostanete ze stejnojmenné vesnice. Zaparkovat auto můžete prakticky kdekoliv, protože vás čeká poměrně delší procházka až k vyhlídkovému bodu, kde se nachází křížení letových drah (RWY 12/30 a RWY 06/24). Pro začátek cesty je dle letiště Praha zvolená ulice Cihlářská. Bude nutné přejít železniční dráhu v bezpečném místě a pak se vydat rovnou za nosem.

Jedná se zhruba o čtyřkilometrovou procházku, a tak je vhodné si vyhradit čas, když nebude přes poledne pálit ostré slunce a přibalit si případně vodu a svačinou s sebou. Pro jednodušší cestu si můžete opět v navigaci telefonu zadat "vyhlídka letiště Hostivice" a ukáže se vám přesné místo.

Další místa pro sledování letadel

Kolem celého oploceného komplexu letiště se nachází zhruba dalších 52 otvorů v plotu, ze kterých můžete pohodlně pořídit památeční fotografie tradičních i netradičních letounů. Stačí si jen vybrat. Tyto otvory se dělaly ve spolupráci s leteckými spottery, kteří doporučili ta nejlepší místa pro focení.

Kromě toho můžete využít ještě dvě letecké terasy, které se nachází přímo na letišti Praha. Jedna je součástí restaurace Runway a do druhé se dá dostat z veřejné části Terminálu 2 a to v druhém patře spojovací části objektu. Ať už se vydáte na kteroukoli z nich, budete mít výhled na letiště jako na dlani.

Focení letadel z terasy letiště Praha

A pokud si budete chtít vychutnat letiště trochu z jiné perspektivy, pak se nebojte přihlásit  (na webové stránce letiště) na některou z nabízených okružních prohlídek pro veřejnost. Dozvíte se užitečné informace, jak to na letišti chodí, kde se skrývají záchranné složky a nebo třeba kde letadla parkují.

Zdroj médií: redakce, Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články