PRÁCE 🧰

Konkurence pro Teslu je na světě. Nissan zveřejnil nové informace o modelu Ariya

7. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Automobilka Nissan je jen krůček od dalšího plně elektrického vozu. Tentokrát to bude crossover s příhodným jménem Ariya. Odhalení konceptu proběhlo loni na autosalonu v Tokyu, avšak už za týden proběhne oficiální představení.

Narozdíl od modelu Leaf, je Ariya postavena na speciálně optimalizované platformě pro elektromobily. Nebyla zde tedy nutnost zabudování spalovacího motoru a tím vznikl větší prostor a komfort pro cestujicí.

Ariya byla koncipiována s čistě jednoduchými liniemi povrchu, ale celou svou jednoduchost rozbíjí nápadně grafickou tváří, včetně LED bumerangových světel. Pokud se podíváte opravdu pozorně na celý vůz, zřejmě vám bude připomínat tvarem slzu - aerodynamika nade vše. Jednoduše jde o inteligentní design mobility. Jedná se také o zcela nový směr designu modelové řady Nissanu.

Interiér vozu bude také víceméně jednoduchý a čistý. Vše by mělo fungovat poloautonomně. Avšak ambice, že vůz bude řídit místo vás, zatím nemá. I když nutno podotknout, že auto bude disponovat programem ProPilot 2.0, avšak tato verze musí být ještě schválena a homologována pro Evropu. V interiéru bude k dispozici také obrovský dotykový dispej a digitální ovládací panel. Klasická tlačítka byste zde hledali opravdu marně.

Stejně jako u jiných elektromobilů je prostor vozu překvapivý. Nissanu se podařilo přesunout komponenty klimatizace z interiéru do "motorového prostoru" - tím vznikl volný prostor. Stejně tak se může odstranit i středový panel, čímž vznikne další prostor.

Ariya je poháněna dvěma duálními elektrickými motory. Každá dvojice pohání jednu nápravu. Hlavní konstruktér mluví také o vyvážené sportovní výkonnosti, avšak samotná kapacita ani dosah baterií není zatím nikde zmíněn. Nicméně Ariya by měla mít dojezd až 480 kilometrů a pořizovací cena vozu by se měla pohybovat kolem jednoho milionu korun.

Zdroj médií: Nissan.

Fotogalerie (5 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články