PRÁCE 🧰

Kombinéza na motorku, jakou si pořídit?

15. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Motorkáři mají mnoho možností, jaké motorkářské oblečení si pořídit. Záleží jen na jejich preferencích a stylu ježdění, jestli zvolí dres, kombinézu nebo klasické moto oblečení.

Kombinéza na motorku: Průvodce výběru

Články na téma vybavení motorkáře:

  1. Kombinéza na motorku: Podle čeho vybírat? - právě čtete
  2. Přilba na motorku: Tipy a rady pro výběr
  3. Jak vybrat bundu na motorku
  4. Jak vybrat přilbu na motorku
  5. Jaké chrániče na motorku?
  6. Co si pořídit za moto vybavení

Kombinéza na motorku

Dnes se blíže podíváme na kombinézy, které ve většině případů uvidíte spíše na závodních okruzích než na běžné silnici, i když ani to se svým způsobem nevylučuje. V tomto případě se totiž jedná o tu nejbezpečnější věc, kterou si můžete na motorku pořídit. Od čehož se samozřejmě odvíjí i cena.

Druhy kombinéz na motorku

Tradičně se vyrábí buď jednodílné nebo dvoudílné kombinézy na motorku. Aby to nebylo tak jednoduché, tak se dá vybrat ještě z kožených a textilních kombinéz na motorku (ty jsou vyrobené pouze jako dvoudílné). Ačkoli ty kožené budou samozřejmě mnohem bezpečnější. Jednodílné se tak hodí na opravdové ježdění bez velkých zastávek a pak také na okruh.

Z hlediska bezpečnosti bude mít kombinéza na motorku vždy navrch, co se týká ale praktičnosti, tam už docela zaostává. Nevýhodou může být i její trochu obtížnější oblékání a svlékání. Proto, pokud budete chtít na cestách spíše výletovat, pak je možná lepší zvolit moto oblečení nebo dvoudílnou kombinézu na motorku, abyste si vrchní část mohli při teplém počasí na odpočívadle sundat a zbytečně se nepotili.

Kombinéza na motorku a její zkoušení

Zkoušení kombinézy na motorku nebude úplně jednoduché a raději si na nákup vyhraňte více času. Pokud budete objednávat online a poprvé, bude potřeba znát velikost mnoha částí těla, abyste podle výsledných centimetrů vybrali tu správnou velikost. Každý online obchod uvádí, co přesně musíte změřit a jak se v tabulce orientovat. V obchodě je to jednodušší, protože zkušená obsluha pomůže s výběrem velikosti a můžete si vyzkoušet i vícero variant a střihů. Možností může být i ušití kombinézy na motorku na míru, avšak zde počítejte s vyšší pořizovací částkou.

První, co při zkoušení překvapí, je jak moc těsná bude. Což je ale dobře, protože kdyby oblečení plandalo a bylo příliš volné, nikterak by tělo neochránilo, ani přes množství chráničů, které by nedržely na svém místě. Správná kombinéza na motorku má být prostě fest na tělo, ale nesmí nikde příliš tlačit. Stejně tak si zkontrolujte, aby chrániče seděly tam, kde mají. Vhodné je si sednout i na motorku nebo do dřepu s roztaženými nohami a zkontrolovat, jestli je vše v pořádku nebo někde něco táhne víc než by mělo a není to pohodlné. Bude pak potřeba zvolit jinou velikost.

Ale nebojte, to jsou pouze počáteční nepříjemnosti, protože časem se oblečení o dost vytáhne a pak už bude mnohem pohodlnější. Jen to sundávání bude asi poněkud složitější s pár sprostými slovy v kabince.

Kožená kombinéza na motorku - jak se o ní starat?

Aby kožené oblečení dlouho vydrželo, musíte se o něj správně starat. Kromě umytí kožené kombinézy na motorku od nečistot, případně spláchnutí hřbitova mušek, se zaměřte především na to, jakým způsobem budete kombinézu na motorku čistit. Vždy si připravte dostatek času a nespěchejte.

Na mytí kožené kombinézy na motorku si vezměte houbičku nebo vlněný hadřík, které namočte do vlahé vody. Kůži nikdy násilně nedrbejte, jinak byste mohli povrch a případnou barvu zničit. Pokud se na povrchu nachází odolnější skvrna, raději houbičku ponechejte delší čas na znečištěném místě, aby se nečistota odmočila a šla snadněji dolu. V tomto procesu by oblečení mělo uschnout přirozeným způsobem, tedy nikoli na topení a nedoporučuje se ho věšet, mohlo by se vytáhnout. Takto preventivně byste měli koženou kombinézu na motorku umýt po každé jízdě.

Jakmile kožená kombinéza na motorku proschne, následuje další proces. Bude se hodit pořídit nějaký produkt na impregnování. Prodává se jak krém, který se musí do kůže vetřít nebo jednodušší sprej. Po ošetření materiálu je nutné den nebo dva počkat, než se produkt vstřebá, v opačném případě by vám to na motorce mohlo pořádně klouzat a hlavně by se na kombinézu na motorku přichytil kdejaký bordel.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články