PRÁCE 🧰

Jaké chrániče na motorku?

24. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Před osedláním motorky by každý motorkář měl myslet na své zdraví. Přeci jen moto chrániče mohou člověka ochránit nebo alespoň zmírnit následky při nárazu. 

chrániče na motorku

Ať už jste sebevědomý motorkář nebo ne, vždy se vybavte správnými chrániči těla, které jsou základem pro bezpečnou jízdu. Mezi ty na motorku patří: chránič páteře, rukou, nohou, slidery na kolena, pás kolem ledvin, chrániče celého těla a nebo také chrániče hrudi. Všechny produkty, které si koupíte, musí být vždy homologovány.

Jaké chrániče zvolíte, je jen vás. Každý motorkář by měl mít alespoň základní sadu, která obsahuje chrániče nohou, kolen, rukou a zad. Další chrániče už jsou spíše doplňkem pro ještě vyšší bezpečnost motorkáře. Nutno ale podotknout, že je vhodné se zamyslet nad tím, zda-li všechny budete potřebovat nebo ne - to se odvíjí od toho, jakému ježdění dáváte přednost a jak moc chcete být v bezpečí.

Integrované a přídavné chrániče

Některé motorkářské oblečení má určité chrániče už v sobě. Jedná se například o motorkářské bundy. Chrániče jdou snadno vyjmout a zase nasadit, v takovém případě jsou místa ochráněna a nebude potřeba už dalších. V případě, že moto oblečení nemá integrované chrániče, stačí si je pouze dokoupit a následně umístit do kapsy, která už je součástí oblečení. Případně se dají pomocí pásků připevnit.

Z toho důvodu je vhodné si kupovat vždy originální oblečení na motorku a nesázet na rifle a obyčejnou koženou bundu. V případě, že vás srazí auto, máte minimální šanci, abyste například nepřišli o nohu. Vhodné oblečení včetně chráničů výrazně zvyšuje šanci menších následků při dopravní nehodě.

Všechny tyto produkty jsou vyrobeny většinou ze speciální pěny, která má skvělou schopnost absorbovat nárazy. Motokrosoví závodníci využívají chráničů, které se vyrábí naopak spíše z plastů. Někdy se lze setkat i s materiálem z lehkého kovu. 

Raději kupte nové, než použité

Jaké chrániče na motorku - použíté nebo nové? Je to stále to stejné dokola. Vždy si raději kupte produkt nový než z druhé ruky, protože o minulosti chrániče nemusíte vědět vše. Prodejce může zatajit jakoukoli nehodu a chrániče nemusejí tak dobře chránit, jak byste při nárazu potřebovali a následky tím pádem mohou být mnohem větší. 

Co se týká ceny, tak zde se rozhodujte spíše podle finančních možností, i když nutno podotknout, že se bude jednat o řády tisíců, pokud si tedy zrovna neobjednáte ty z AliExpressu. Určitě neslevujte z homologace produktu. Pokud byste to udělali, mohli byste si koupit nekvalitní, ačkoli levné, chrániče, které ale jsou vyrobeny z ne úplně vhodných materiálů (molitan) a v některých případech vážných dopravních nehod by to mohlo dopadnout obdobně jako byste žádné neměli.

V obchodě si chrániče zkuste a nejlépe na oblečení, které budete nosit na motorku. Měli byste se v nich cítit pohodlně, ale zároveň by na vás neměly plandat. Stejně tak ozkoušejte ohyby - tedy při pokrčení nohy by nemělo nic tlačit. Přídavné chrániče by měly být přikurtovány na pevno, ale nikdy ne tak, že se oblast končetiny začne odkrvovat.

Tipy pro výběr páteřáku

V případě "páteřáku" nepodceňujte nic. Samozřejmě platí lepší něco než nic, avšak při nákupu si dávejte pozor na jeho délku. Ten správně dlouhý končí nad kostrčí a začíná kousek pod švem límečku bundy. Příliš krátký nebo naopak velmi dlouhý, nebude mít žádoucí efekt ochrany páteře a ještě v případě dlouhého bude překážet při jízdě. Pokud si nevíte rady, vždy se zeptejte na radu obsluhy v obchodě. Spolu s tím je vhodné se podívat i na chránič krku, který udrží krk v ose v případě nějakého karambolu.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články