PRÁCE 🧰

Kdy používat mlhovky? Víte, že za nesprávné užití hrozí i pokuta?

2. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nezáleží na tom, jaké je zrovna roční období. Řada řidičů neumí stejně používat mlhová světla. Mívají je zapnutá v případech, kdy to být nemusí a nebo naopak je vůbec nevyužívají. V husté mlze to může mít ale fatální následky.

Správné používání mlhovek

Články na téma mlhovky:

  1. Kdy použít mlhovky - právě čtete
  2. Jak zapnout mlhovky a kdy je používat

Kdy použít mlhovky definuje zákon

Správné užití mlhových světel definuje zákon, ve kterém se píše: "Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení  nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. " Řidič si pod těmito slovy představí ledaco. Naštěstí existuje i jednoduchá definice, která vše vysvětluje. Sníženou viditelnost - za mlhy, sněžení nebo deště - zákon definuje takto: "Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na  pozemních komunikacích dostatečně zřetelně  nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty  na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za  mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu."

Pokuta za mlhovky

Zákon sice přímo nedefinuje, jak má vypadat hustý déšť nebo sněžení, avšak spoléhá na selský rozum každého člověka a také na to, aby každý vyhodnotil situaci soběstačně, ale to občas není pro každého zrovna jednoduché. Například pokud nevidím před sebe ani na metr, pak je jasné, že bych mlhová světla měl mít zaplá. Pokud ale vidím v mlze před sebou tři auta, pak je nesmyslné, abych světla zapínal. Mějte na paměti, že za špatné používání mlhovek vám hrozí pokuta až ve výši 2500 korun.

Mlhová světla byste měli mít zapnuté vždy pokud se na pozemní komunikaci nachází hustá mlha, sněžení a nebo silný déšť - v případech stanovených zákonem. Ve městě to platí jen v případě, že se jedná opravdu o hustou až mléčnou mlhu a viditelnost se pohybuje méně jak 50 metrů.

Mlhovky ve městě a v koloně

Ve městě - pokud neplatí případ viz. nahoře, platí, že pokud jedete nebo stojíte v koloně, opravdu nepotřebujete mít zaplá mlhová světla - auta před vámi i za vámi vás vidí. Stejné to je, pokud jedete v proudu souvisle pomalu jedoucích vozidel. Jestliže vidíte auta před sebou, pak si můžete být jistí, že i oni vidí vás. Vypnuté mlhovky by měly být i v případě, že mrholí, padají malé nehusté vločky sněhu nebo je jen lehký opar mlhy nebo smogu.

Je třeba si připomenout, že mlhová světla září mnohem intenzivněji, než například denní svícení. Může tak docházet k nešťastnému oslňování ostatních řidičů, a to je nebezpečné. Navíc na mokré vozovce se světlo odráží ještě více než na suché. Existuje ještě jedna skupina řidičů, ti rádi při snížené viditelnosti na vozovce používají pouze denní svícení. Avšak zapomínají, že v tomto řežimu svícení, autu nesvítí zadní světla - v mlze je prakticky takový člověk pro ostatní neviditelný.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články