PRÁCE 🧰

Jaký rozměr pneu na Škodu Octavii 1

28. 3. 2023 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy Škoda

Kola dělají auto. Víte, jaké jsou povolené rozměry pneumatik na vaši Octavii první generace a co hrozí v případě, že způsobíte nehodu na nezapsaných pneumatikách?

Rozměry pneu na Škoda Octavia 1

Poslední Škoda Octavia první generace se přestala vyrábět již před 13 lety. Jedná se o vůz nižší střední třídy a o vůbec nejoblíbenější vůz řidičů nejen v České republice. První generace v roce 1996 přišla s karoserií liftback, o dva roky později tuto variantu doplnila verze Combi. Nejběžnějšími koly, se kterými se Škoda Octavia prohání na českých silnicích jsou patnáctipalcové 195 nebo šestnáctipalcové 205.

S nezapsanými pneumatikami nebo koly po vás může pojišťovna v případě nehody (kdy nemusíte být viníkem) vyžadovat uhrazení škody. V případě silniční kontroly můžete od příslušníků policie získat pokutu a v horším případě vám může zabavit také technický průkaz.

Standardní rozměr pneumatik pro Octavia

Standardní rozměry má Octavie zapsané v technickém průkazu, se kterými vozy Škoda Octavia vyjely z továrny. V části „Nápravy“ najdete na řádku 20 a 21. Rozměry plášťů vhodných pro váš vůz.

Obvykle se jedná o tyto rozměry:

  • 175/80 R14
  • 195/65 R15
  • 205/60 R15
  • 205/55 R16
  • 205/50 R17

Aftermarket (alternativní) rozměry pneu pro vozy Octavia

Níž, v části „Záznamy“ najdete další alternativní rozměry pneumatik, které je možné na auto obout. Celý seznam alternativních rozměrů je možné najít u autorizovaného prodejce značky vozů Škoda. Alternativní rozměry pneumatik lze zapsat na základě typového listu nebo posudku na kola. Typový list je dokument, který se vydává k zakoupeným kolům jako úřední dokument, který dokládá homologování na veřejné komunikace. Informuje kupujícího o tom, že jsou kola testovaná, bezpečná a vhodná pro váš vůz.

Mezi alternativní rozměry kol na vůz Škoda Octavia první generace patří následující rozměry:

  • 215/50 R16
  • 215/45 R17
  • 225/45 R17
  • 215/40 R18
  • 225/40 R18
  • 215/35 R19
  • 225/35 R19

Velmi oblíbeným rozměrem u Octavie 1 je 205/55 R16. Níže se podíváme na pár značek, které by vám mohly pomoct s výběrem nových letních plášťů na nadcházející letní sezónu.

Pneumatiky prémiové třídy pro Octavia

Pneumatiky prémiové třídy jsou pláště nejvyšší kvality, které jsou navrženy pro nejlepší výkon, bezpečnost a komfort. Tyto pneumatiky jsou vyráběny společnostmi s dlouholetou tradicí v oblasti výroby pneumatik. Mezi nejznámější výrobce pneumatik prémiové třídy patří Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Continental, Dunlop, Nokian a další. Tyto společnosti investují do výzkumu a vývoje nových materiálů a technologií, aby vytvořily pneumatiky, které nabízejí vysoký výkon, dlouhou životnost, nízkou hlučnost, vynikající přilnavost a bezpečnost v různých klimatických podmínkách.

Pneumatiky prémiové třídy jsou často testovány nezávislými organizacemi, jako jsou například ADAC, Auto Bild nebo Consumer Reports. Tyto testy poskytují důležité informace pro spotřebitele, kteří hledají pneumatiky s nejlepší kvalitou a výkonem pro svá vozidla. Pneumatiky prémiové třídy jsou obvykle nejdražší pneumatiky v nabídce.

Nokian WetProof

Nokian WetProof využívá technologii Dual Zone Safety, která zajišťuje, že pneumatika poskytuje optimální výkon jak na suchu, tak i za mokra. Tato technologie kombinuje dvě různé směsi gumy na různých částech pneumatiky, aby se zlepšila kontrola a stabilita vozidla na mokrých silnicích. V různých testech se Nokian WetProof umisťuje na předních pozicích a je hodnocena jako pneumatika s vynikajícím výkonem za přiměřenou cenu. Nokian WetProof 205/55 R16 si můžete pořídit v průměru za 1 700 korun.

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 je pneumatika prémiové třídy určená pro letní použití. Byla uvedena na trh v roce 2018 a nahradila svého předchůdce Turanza T001 EVO. Uživatelé obvykle hodnotí pneumatiku Bridgestone Turanza velmi pozitivně a chválí její výkon na mokrém i suchém povrchu, stabilitu a komfort jízdy. Bridgestone Turanza T005 205/55 R16 koupíte kolem 2 200 korun.

Pirelli Cinturato P7

Pneumatika Pirelli Cinturato P7 využívá technologie EcoImpact (pro snížení emisí a hlučnosti) a také technologii spojení gumy spolu s dvojitou ocelovou konstukcí, která zajišťuje lepší stabilitu a jízdní vlastnosti. V nezávislých testech pneumatik se Pirelli umisťuje na předních pozicích v kategorii prémiové třídy a je hodnocena jako pneumatika s vynikajícím výkonem za dobrou cenu. Pneumatiku Pirelli Cinturato P7 205/55 R16 pořídíte v průměru za 2 100 korun.

Continental PremiumContact 6

Continental PremiumContact 6 využívá technologie Black Chili (speciální směs) a Aralon 350, která zahrnuje vrstvu zesílené textilie uvnitř pneumatiky, aby se zlepšila stabilita a odolnost pneumatiky při vyšších rychlostech. V různých nezávislých testech pneumatik se Continental PremiumContact 6 umisťuje na předních pozicích v kategorii prémiové třídy a je hodnocena jako pneumatika s dobrým výkonem za vyšší cenu. Pneumatiku Continental PremiumContact 6 205/55 R16 pořídíte v průměru za 2 100 korun.

Prémiové letní pneumatiky 205/55 R16 s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy pro Škoda Octavia

Pneumatiky střední třídy jsou kvalitní pneumatiky s dobrým výkonem, které nabízejí vyváženou kombinaci výkonu, životnosti a ceny. Mezi výrobce pneumatik střední třídy patří například Firestone, Hankook, Uniroyal, Fulda, Toyo, Kumho a další. Tyto společnosti investují do výzkumu a vývoje nových technologií a materiálů, aby zajistily vysoký výkon, přilnavost, bezpečnost a životnost svých pneumatik.

Pneumatiky střední třídy jsou také často testovány nezávislými organizacemi, jako jsou například ADAC, Auto Bild nebo Consumer Reports. Tyto testy poskytují důležité informace pro spotřebitele, kteří hledají pneumatiky s dobrým poměrem výkonu a ceny pro svá vozidla.

Kumho Ecowing ES31

Pneumatiku Kumho Ecowing ES31 uživatelé obvykle hodnotí velmi pozitivně a uvádějí, že pneumatika Kumho Ecowing ES31 poskytuje spolehlivý výkon na suchých silnicích, ačkoli někteří si stěžují na její ovladatelnost v náročnějších podmínkách. Pneumatiku Kumho Ecowing ES31 205/55 R16 můžete pořídit v průměru za 1 500 korun.

Hankook K135 Ventus Prime 4

Pneumatika Hankook K135 Ventus Prime 4 je poměrně nová pneumatika střední třídy, která se začala vyrábět v roce 2018. Uživatelé ji obvykle hodnotí velmi pozitivně a chválí její výkon v oblasti přilnavosti na mokrých silnicích, nízkou hladinu hluku a celkovou výdrž pneumatiky. Pneumatiku Hankook K135 Ventus Prime 4 v rozměru 205/55 R16 pořídíte v průměru za 1 600 korun.

Uniroyal RainSport 5

Uniroyal RainSport 5 je pneumatika střední třídy, která se specializuje na jízdu na mokrém povrchu. Uživatelé hodnotí pneumatiku kladně, někteří si stěžují na vysokou spotřebu paliva a nižší výkon na suchých silnicích ve srovnání s některými konkurenčními pneumatikami. Pneumatiku Uniroyal RainSport 5 205/55 R16 pořídíte v průměru za 1 700 korun.

Fulda MultiControl

Tyto pneumatiky obvykle získávají smíšené recenze od uživatelů a často jsou kritizovány za nízkou úroveň přilnavosti a výkonu na mokrých silnicích. Nicméně, pokud hledáte cenově dostupné pneumatiky, které jsou schopné odolat různým povětrnostním podmínkám, Fulda MultiControl může být stále dobrá volba. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 850 korun.

Letní pneumatiky 205/55 R16 střední třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky ekonomické třídy pro Octavia

Tyto pneumatiky obvykle nevykazují takovou výkonnost jako pneumatiky prémiové nebo střední třídy, ale nabízejí solidní výkon za nízkou cenu. Pneumatiky ekonomické třídy jsou také často testovány nezávislými organizacemi a zpravidla se umisťují v nižších částech žebříčků. Mezi výrobce pneumatik ekonomické třídy patří například Barum, Fortune, Laufenn nebo Sava

Barum Bravuris 5HM

Pneumatika obvykle získává pozitivní recenze od uživatelů a často je ceněna pro svou vysokou kvalitu a výkon vzhledem k její ceně. Nicméně, někteří uživatelé si stěžují na horší výkon na suchých silnicích ve srovnání s jinými pneumatikami ve stejné třídě. Také se uvádí, že pneumatika má někdy vyšší hlučnost než jiné pneumatiky v této třídě. Barum Bravuris 5HM 205/55 R16 pořídíte kolem 1 500 korun.

Fortune FSR801

Pneumatika má dobrý poměr cena/výkon, je tišší než jiné pneumatiky v této třídě a poskytuje dobrou trakci na suchých silnicích. Fortune FSR801 205/55 R16 koupíte v průměru za 1 400 korun.

Laufenn S FIT EQ LK01

Laufenn S FIT EQ LK01 je pneumatika, která je vyráběna společností Hankook. Pneumatika je poměrně tichá a poskytuje potřebný jízdní komfort. Má dobrou trakci na mokrých silnicích a stabilní výkon na suchých silnicích. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 650 korun.

Sava Intensa HP 2

Zákazníci si chválí její dlouhou životnost a rovnoměrné opotřebení. Nicméně, někteří uživatelé si stěžují na horší ovladatelnost v mokrých podmínkách a hlučnost pneumatiky při vyšších rychlostech. Celkově je však Sava Intensa UHP 2 solidní volbou pro ty, kteří hledají dobrou pneumatiku za rozumnou cenu, přesněji v průměru za 1 600 korun.

Letní pneu 205/55 R16 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Zdroj info: GPD. Pneumatiky, Oponeo, Continental.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články