PRÁCE 🧰

Co je intercooler, proč o něj pečovat a jak jej vyčistit?

22. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

O to, aby se nám do spalovacího prostoru dostal co nejchladnější vzduch, se nám stará takzvaný intercooler, tedy chladič stlačeného vzduchu. Stejně jako každá jiná komponenta v autě, vyžaduje i intercooler péči a je třeba jej občas vyčistit od oleje, listí a prachu.

Čištění intercooleru

Články na téma intercooler:

  1. Jak vyčistit intercooler - právě čtete
  2. Co je intercooler aneb mezichladič stlačeného vzduchu
  3. Olej v intercooleru – co je příčinou? - již brzy

Co je to intercooler?

Moderní motory jsou v dnešní době již většinou přeplňované, tedy opatřeny turbodmychadlem nebo kompresorem. Vlivem přeplňovaní je ale vzduch stlačován a ohříván, což je u motoru kontraproduktivní, protože se jeho objem zvětšuje. O to, aby se nám do spalovacího prostoru dostal co nejchladnější vzduch, se nám stará takzvaný intercooler, tedy chladič stlačeného vzduchu.

Proč čistit intercooler od oleje a jiných nečistot?

Intercooler náporem okolního vzduchu chladí stlačený vzduch uvnitř za pomoci drobných plechových žeber, které přenášejí teplo. Občas se ale může stát, že se zanese z venku listím a prachem a zevnitř pak olejem z turbodmychadla. Tím se snižuje jeho účinnost.

Máme zde pro vás malý návod, jak na takovou údržbu. Pokud se vám podaří najít na internetu servisní manuál k vašemu vozu, bude se vám jistě hodit. Naleznete v něm totiž správný postup, jak takový intercooler z vozu vypreparovat bez nutnosti si přidělávat další práci. Obecně ale můžeme říct, že se váš intercooler nachází v přední části vašeho vozu, hned za předním nárazníkem.

Postup čištění intercooleru

Krok 1. - Vyjmutí Intercooleru

Pro lepší manipulaci demontujte mezichladič z vozu. Bývá uchycen na chladičové stěně a občas se nevyhnete i demontáži předního nárazníku a světel. K intercooleru jsou dále vedeny hadice nebo trubky, které vedou stlačený vzduch. Ty je potřeba odpojit, běžně vám k tomu bude stačit šroubovák nebo nastavitelné kleště „sikovky“. Doporučujeme mít po ruce nějaký kýbl či starý pekáč, který už nepotřebujete, na zachycení oleje, který se může nacházet ve vedení vzduchu k intercooleru. 

Krok 2. - Čištění intercooleru

Po vyjmutí z vozidla můžeme intercooler dát nad náš připravený pekáč, a točit tak aby i z něj případný nahromaděný olej vytekl do připravené nádoby. Dále celý chladič vložíme do větší nádoby, kam se nám vejde celý. Použijte něco, co vám nebude líto vyhodit, po čištění bude totiž nádoba plná oleje brouků a listí.

K první fázi čištění potřebujeme odmašťovač ve spreji, nebo čistič brzd, ten nastříkáme na intercooler a i do něj. Se sprejem nešetříme, protože nám pomůže od zbytků oleje a nečistot v chladiči, ten pak sám vyteče. V průběhu čištění pak intercooler několikrát otočíme, aby se dostal odmašťovač všude.

Na očištění intercooleru zvenčí budeme potřebovat ideálně proud stlačeného vzduchu. Ten nám pomůže intercooler očistit od zbytků hrubých nečistot a chladič částečně vysuší. Rozhodně nedoporučujeme používat nějaké kartáče nebo hrubou sílu, mohlo by totiž dojít k nenávratnému poškození chladiče. Před následnou montáží ale necháme samotný intercooler vyschnout alespoň 3 hodiny.

Krok 3. - Zpětná montáž intercooleru

Po pečlivé údržbě chladiče stlačeného vzduchu a jeho vyschnutí provedeme montáž intercooleru zpět do vozidla. Intercooler umístíme na své místo, připevníme jej pomocí šroubů a napojíme zpět hadice vedení. Vše pečlivě zkontrolujeme a provedeme testovací jízdu po které vše raději zkontrolujeme, že je vše dotaženo a neuniká nám nikde vzduch.

Zdroj info: Wikihow, Bar-tek.
Zdroj médií: unsplash, depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články