PRÁCE 🧰

Jak na montáž autopotahů do vašeho automobilu?

14. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Autopotahy chrání čalounění vašeho vozu před nečistotami, v zimním období vám můžou prohřát sedačky nebo dopřát masáž. Jak však tyto autopotahy správně nasadit?

Jak nasadit autopotahy

Články na téma autopotahy:

  1. Jak vyčistit sedačky a potahy v autě?
  2. Potahy na autosedačky a jejich koupě
  3. Autopotahy: Průvodce výběru
  4. Jak nasadit autopotahy - právě čtete

Jak nasadit autopotahy?

Natáhnout autopotahy není žádná složitá věc, je třeba se ale dopředu obrnit dávkou trpělivosti. Ta totiž bude nezbytná. Autopotahy většinou u sebe nemají detailní návod, jelikož každé sedačky jsou konstrukčně řešeny jinak. Je důležité dopředu zmínit, že na nasazení autopotahů budete potřebovat nějaký čas, klidně dvě, tři hodinky. Potahy na přední sedadla se nasazují rychleji, než ty vzadu.

Přední sedadla a opěrky

Nejdříve můžete začít tím nejjednodušším, a tím je opěrka hlavy. Hlavovou opěrku vyjměte z opěradla, potah nasaďte na opěrku a opatrně stahujte dolů. Urovnejte tak, aby seděla. Toto můžete zopakovat u dalších opěrek.  

Jak na montáž autopotahů do vašeho automobilu?

Vybírejte kvalitní potahy autosedaček

Poté jednotlivé potahy navlékněte na sedadla a opěradla, na která jsou určena. U předních sedadel dbejte zvýšené pozornosti, je důležité aby se "jazyky" všité v místě mezi opěradly a sedadlem, provlékly mezerou mezi sedadlem a opěradlem (na zadní straně se připnou většinou pomocí suchého zipu). Je důležité nezaměnit potah sedadla řidiče s potahem spolujezdce. Potahy mají na straně kde je airbag takzvané trhací nitě, které se při aktivaci airbagu roztrhnou. Potahy také nasazujeme "jemně", aby se tyto nitě nepotrhaly.

Tim, jak jde doba dopředu a nová auta mají stále více plastů kolem sedadel, je vhodné používat tupý podlouhlý nástroj (dá se použít lžíce). Takovým nástrojem můžete autopotah "nacpat" pod plastové části, nebo s ním dále pohybovat tak, aby seděl. Důležité je si zjistit, zda je potah určen pro instalaci pod krycí plast. Zjistit se to dá jednoduše - pokud je kolem otvoru obšití lemovkou, není potah určen na nacpání pod krycí plast. Pokud však autopotah obšití nemá a je na něm otvor do písmene x je předurčeno potah nacpat pod plast a zde je ideální nástroj právě obrácená lžíce.

Jak na montáž autopotahů do vašeho automobilu?

Pod sedadly je následně důležité upevnit háčky za perforace ve výztuze, výztuhy z pružin, případně protilehlá oka. Oky můžete také protáhnout obyčejný pevný provázek, který je potřeba následně pořádně stáhnout.

Montáž autopotahů na zadní sedadla

Při nasazování autopotahu na zadní sedadla bude nutné sedadla sklopit, vyklopit, nebo rovnou vytáhnout. U sedací části je potřeba sedadla uvolnit. Sedadla bývají většinou upevněna na dvou kovových či plastových úchytech. To, kde se úchyty nachází, naleznete v příručce, kterou jste obdrželi ke svému vozidlu. 

Jak natáhnout autopotahy

Potah pak jen natáhnete a pořádně vypnete. Je důležité, aby byly všechny potahy zcela vypnuté, aby nedošlo k mačkání a přelamování tkaniny. Mohlo by to výrazně snížit životnost celého potahu

Zdroj médií: pixabay, unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články