PRÁCE 🧰

Evropa potřebuje do roku 2035 65 milionů nabíječek pro elektromobily

11. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Podle odhadů obchodního sdružení energetického průmyslu Eurelectric bude v Evropě do deseti let jezdit přes 130 milionů elektromobilů. V současné době je to necelých 5 milionů aut. Ty ale bude nutné někde nabíjet. Doba je neúprosná a nabíjecí stanice bude potřeba urychleně vybudovat.

Statistiky ukazují, že je nutné vybudovat více jak 65 milionů nabíjecích stanic, přitom 85 % z nich by měly tvořit ty domácí - tedy soukromé. Elektrifikace přichází rychleji, než se očekávalo a je potřeba, aby na to firmy i soukromé subjekty reagovaly. Navíc aby vlastnictví elektromobilu bylo výhodné a především lákavé i pro obyčejné lidi, je nutné pro to připravit nejprve síť infrastruktury - to znamená vybudovat zhruba 9 milionů dobíjecích pointů podél dálnic, silnic nižších tříd nebo třeba v obchodních centrech a to napříč celou Evropou.

V současné době je napříč kontinentem vybudováno 445 tisíc veřejných konektorů. Ty byly vybudovány za deset let, aby se naplnily představy, bude nutné každý rok vybudovat půl milionů takových stanic - v tomto ohledu je samozřejmě nutná spolupráce států. A lze také očekávat, že to nebude žádná levná záležitost.

Kromě dohledu nad instalací těchto nabíjecích bodů bude muset evropský průmysl veřejných služeb vyřešit i druhotný problém, kterým je zvýšené zatížení sítě. Což může být v některých oblastech velký problém. Obzvlášť na dálničních úsecích, kde řidiči očekávají rychlé a výkonné dobití. Situaci naštěstí lze vyřešit.

Vyžádá si to ale vybudování solárních systémů a systémů pro skladování energie na nabíjecích stanicích. Další problém nastává u domácího nabíjení, kdy většina lidí bude dobíjet právě v noci "za levno" a tím se může vytížení sítě zvýšit až o 80 %. I v tomto případě bude nutné věc řešit, aby nedocházelo k výpadkům celé sítě.

Zdroj info: Automotive news Europe, Eurelectric.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články