PRÁCE 🧰

Designérskou soutěž vyhrálo létající auto

23. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Designérská soutěž pod taktovkou Lexusu probíhá každoročně. Jejím cílem je představit, jak by mohla vypadat blízká budoucnost už v roce 2040. Vítězem se stal Richard Newman s radikálním konceptem létajícího auta.

Model ALTO je vodíkem poháněný vůz s kolmým vzhledem. Autor se nechal inspirovat horkovzdušnými balóny a rostlinami. Podle vlastních slov popisuje auto jako "šperk na obloze". Navíc jeho budoucí exteriér by šlo i personalizovat. Díky své konstrukci by bylo velmi jednoduché přistavit vozidlo kamkoli - tedy i ke stěnám budov.

V rámci projektu, který probíhá pod záštitou Lexusu ve spolupráci s Royal College of Art v Londýně, měli postgraduální studenti Centra designu inteligentní mobility navrhnout nová pojetí aut. Jejich vzhled měl odpovídat změnám v životě evropských měst a společnosti. Zároveň se nesmělo zapomenout ani na ducha automobilky, která by se v budoucnosti mohla hravě stát právě lídrem v luxusní mobilitě.

Oceňovala se i další místa. Zheny Kong získal ocenění za projekt nazvaný Lexus #Units, který čerpá inspiraci z tvaru pobřežních vlnolamů. Je flexibilní a může měnit svůj půdorys. Splňuje svým vzhledem rozmanitost a sebevyjádření společnosti. Navíc je možné stroj propojit s jinými auty a použít jako promítací zařízení. Další ocenění získal Ben Miller za svůj návrh Crucible. I tento stroj funguje na vodíkový pohon a je všestranný.

Uživatelé by si mohli totiž nakonfigurovat jiné vozidlo pro všední dny a jiné pro víkendy. V návaznosti na designové prvky Lexusu Miller nově použil vřetenovou mřížku chladiče Lexus a vytvořil lehké a vzdušné vozidlo, do kterého se díky naklápění snadno nastupuje i vystupuje.

Zdroj info: Lexus.
Zdroj médií: Lexus.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články