PRÁCE 🧰

Co znamenají černé tečky na předním skle auta

25. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Černý široký pruh, který postupně přechází na malé tečky se nachází na čelním skle každého auta, které na silnici potkáte. Napadlo vás někdy, jaký účel mají? Jen na ozdobu to určitě není.

Černé tečky na skle - co znamenají

Černá místa jsou vyplněna zapečeným keramickým nátěrem a polymery, které mají odlišnou strukturu, než je zbytek skla. Jejich odolnost je dost vysoká. Zkuste si pruh nebo tečky seškrábat, určitě to nepůjde, a tak je nátěr schopný odolávat jak vysokým teplotám, tak jiným strastím. Nicméně už při výrobě se černé plochy využívají k lepšímu tvarování skla.

Navíc v posledních desetiletí se čelní skla aut lepí ke konstrukci auta, a lepidlo často zanechávalo nevzhledný film na skle. Proto se přistoupilo k této černé variantě, kde se vše zakamufluje, navíc dle norem nesmí být lepidlo v žádném případě vidět.

Další funkcí těchto teček je zabránit korozi, která by mohla vzniknout z ultrafialového záření od slunce. Čelní sklo musí držet v rámu, a to se docílí pomocí tmelu. Avšak při každodenním vystavování skla přírodním živlů, se muselo vymyslet něco, co zabrání tomu, aby vám jednoho dne nevypadlo okno do klína. To by samozřejmě mohlo mít i fatální následky.

Puntíky mají i estetickou funkci, která spočívá v jemnějším přechodu mezi tlustým černým pruhem a čirým sklem. Někteří výrobci černé plošky využívají k tomu, že na ně umístí ještě další speciální filtr, který má chránit lidské oči před slunečním zářením - samozřejmě jen z určitých úhlů svitu, sluneční brýle s filtrem by měly být výbavou každého řidiče. Někdy se můžete setkat s černými tečkami i na zpětných zrcátkách, zde mají primární funkci sluneční clony.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články