PRÁCE 🧰

K čemu na silnici slouží asfaltový pás červený nebo modrý?

18. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na cestách po České republice se můžete setkat s různě barevným povrchem na silnici. Na klasicky šedém asfaltu se místy vyskytuje barevný - tedy červený nebo modrý. Víte, co tyto barvy znamenají a kde se využívají?

Červený a modrý asfaltový pás

Modrý a červený asfaltový pás

Napadlo vás už někdy při jízdě, proč se v určitých úsecích vyskytují na asfaltu barevné pruhy? Možná nejste sami. Takto zbarvený povrch má řidičům pomáhat a předcházet tak mimořádným krizových situacím. Aby k těmto momentům nedocházelo, je prvně dobré vědět, co barevné vrstvy znamenají.

V případě, že na barevný úsek najedete, můžete i přes kola pocítit, že je povrch o něco drsnější, než zbytek silnice. Takový povrch má pomáhat v případě smyku a nebo mu dokonce předcházet. Navíc barevné rozlišení má i psychologický význam, který upozorňuje řidiče, že je něco jinak a měli by se podle toho chovat.

V České republice se nejedná o standardní věc, proto se dopředu vytipovávají místa, kde barevná směs bude použita. Navíc, jak už bylo řečeno, tento úsek má drsnější povrch, a tak je možné, že si na něm auta mohou sjet pneumatiky (pokud přes daný úsek jezdí často) a také jízda po něm je hlučnější. Proto se kvůli hluku nevyskytuje většinou v obydlených částech měst.

Červený asfalt

Jakmile uvidíte červenou barvu na silnici, znamená to jediné, abyste byli ostražitější a nejlépe snížili aktuální rychlost. Červený asfalt pás se často totiž používá v nebezpečných úsecích - jako jsou zatáčky, úseky častých dopravních nehod a jiná nepřehledná místa (horizonty). Například v Říčanech u Prahy můžete červené pruhy potkat i před přechody pro chodce.

Modrý asfalt

Modrý asfalt na silnici potkáte nejčastěji na úsecích, které se nachází na mostech. Modrá je tedy synonymem pro mráz, a tak má řidiče upozornit, aby snížili rychlost právě na mostech. Ty přes zimní období mohou od řeky ze spodu namrzat a tím se tvořit i zákeřná ledovka na povrchu. Pokud by člověk na most vlítl v nepřiměřené rychlosti, mohla by se stát i fatální nehoda.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články