PRÁCE 🧰

Akontace na auto - co to je a jak funguje?

28. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Základní info ke spotřebitelskému úvěru

Každý, kdo přemýšlí o tom, že si vezme úvěr na auto, by měl přemýšlet také o možném složení akontace. Pak se mu totiž mohou naskytnout lepší úvěrové možnosti a zároveň je to určitá dávka věrohodnosti před bankou.

Akontace na auto - význam a vyplatí se?

Články na téma spotřebitelský úvěr:

  1. Akontace na auto - význam a vyplatí se? - právě čtete
  2. Zpětný úvěr na auto: Co to je a vyplatí se vám?

Význam akontace

Koupě nového automobilu je velká věc. V takových případech je nutné si rozmyslet, jakým způsobem budete koupi financovat. Pokud nemáte celou částku a ostatně v této době by to bylo bláznovství se plně vydávat, zřejmě budete zvažovat spotřebitelský úvěr nebo finanční leasing. U operativního leasingu se s tímto pojmem vůbec nesetkáte, protože ten slouží k pronájmu vozidla, nikoli k jeho vlastnictví.

K dosažení jakéhokoliv úvěru od banky je nutné, abyste neměli nikde dluh nebo exekuci, zároveň musíte být bonitní - tedy mít prostředky ke splácení měsíčních částek. Banka si vás dobře prolustruje, a tak nemá smysl nic zatajovat.

Pokud si chcete polepšit a zvýšit šance pro získání úvěru, je možné složit část peněz, které se tedy říká akontace. V případě nákupu auta může být tato částka různě vysoká, ale každá banka vám sdělí její minimální výši. Většinou se výše akontace pohybuje od 10 do 30 %, ale podle finančních možností klienta může být výjimečně i vyšší.

Obecně platí, že čím více peněz složíte, tím více ovlivníte úvěr - tedy výši měsíčních splátek a samozřejmě také samotný úrok, který tak může být přívětivější a méně pak přeplatíte. Ještě než se ale vrhnete do banky, bylo by vhodné si doma nejdříve dobře vše propočítat, aby se vám akontace vyplatila a abyste se zbytečně nevydali z našetřených peněz, které by se vám později mohly hodit.

Například pokud někdo ze živitelů ztratí práci nebo se stane zcela neočekávaná situace, pak bude celkem jedno, že máte dobrou úrokovou sazbu, když ale splátky nemáte z čeho uhradit.

Zdroj info: Odborník, Wikipedie.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články