PRÁCE 🧰

Výběr oleje do Škoda Fabia 1.2 HTP

4. 7. 2021 1 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Jak vybrat olej Koupě oleje Olej podle auta Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Pro začínající řidiče může být Škoda Fabia s motorem 1.2 HTP docela dobrým prvním autem. Určitě se ale vyplatí nevykašlat se na údržbu, zejména na výměny oleje. Jaký pro tenhle motor vybrat?

Výběr oleje do Škoda Fabia 1.2 HTP

Články na téma výběr oleje do modelu vozu:

  1. Výběr oleje do Škoda Octavia 1.9 TDI
  2. Výběr oleje do Škoda Fabia 1.4 MPI
  3. Výběr oleje do Škoda Fabia 1.2 HTP - právě čtete
  4. Výběr oleje do Ford Focus 1.6

VW norma

Motor 1.2 HTP je malinko citlivější, ale při správném použití může sloužit hodně dlouho a věrně. Agregát má dle automobilky dostávat olej podle specifikace koncernu Volkswagen, která se značí písmeny VW. Konkrétně tedy hledejte mazivo, které bude mít na etiketě poznačenou normu VW 501 01, VW 502 00, případně VW 504 00. Abychom byli přesní, tak v návodu je uvedena poznámka, že pro jedno nouzové dolití lze použít jakýkoliv olej podle normy ACEA A2 nebo A3. Dlouhodobě by se však majitelé měli držet spíše normy VW.

Velikost olejové náplně u motorů 1.2 HTP je 2,8 litru, ačkoliv někdy se uvádí i méně. I necelé tři litry jsou však docela málo a je to i jeden z důvodů, proč u prvních "hátépéček" se mazivo při delších dálničních jízdách přehřívalo a rychleji degradovalo. Proto je lepší měnit ho ve zkráceném intervalu 10 000 kilometrů. Ideální pro tyto motory je městský a příměstský provoz. Dobře snášejí i časté starty, a pokud je řidič nepřetěžuje, tak fungují dobře.

SAE norma

Podle klasického značení lze sehnat uvedené oleje zejména ve specifikaci 5W-30, 5W-40 a 10W-40. Tady záleží především na tom, jak je auto využíváno. Znalci se vyhýbají 10W-40 z důvodu možného posunutí rozvodů při startu v hodně velké zimě. Teoreticky je tam sice šance na takovou "nehodu" vyšší, ale popravdě opravdu spíše teoretická. Je tedy v podstatě jedno, jakou ze specifikací zvolíte.

Ohledně značek je to na konkrétních preferencích daného majitele vozu. Určitě bychom úplně nešetřili, ale na druhou stranu nemá asi úplně smysl kupovat superdrahá maziva věhlasných značek.

Zdroj médií: Depositphotos.
Roman Tkáč, 12. 2. 2024 8:48
Já vám s tím objemem oleje 2,8 l nějak nevím. Originál příručka k našemu vozu 1.2 htp 40 kw udává v kolonce u tohoto motoru 3,4 l

Podobné články