PRÁCE 🧰

Výběr oleje do Škoda Fabia 1.4 MPI

4. 6. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Koupě oleje Olej podle auta Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jednotka 1.4 MPI je pod kapotou jedničkové Fabie taková do značné míry jistota. Neoplývá zázračným výkonem, ale je to jednoduchý motor, který slouží dlouhá léta bez problémů a to s vcelku příznivou spotřebou.

Články na téma výběr oleje do modelu vozu:

  1. Výběr oleje do Škoda Octavia 1.9 TDI
  2. Výběr oleje do Škoda Fabia 1.4 MPI - právě čtete
  3. Výběr oleje do Škoda Fabia 1.2 HTP
  4. Výběr oleje do Ford Focus 1.6

I kvalitní motory si zaslouží řádnou péči. Vydrží ale hodně, celohliníkový agregát navázal na třináctistovku, která sloužila ve Felicii, předtím v Favoritu a prapůvod můžeme vystopovat až ve Škodě 1000 MB. Je to tedy lety prověřená technika.

VW norma

Škoda předepisuje pro 1.4 MPI normu VW 502 00, VW 500 00 a 503 00. "VW" v tomto případě značí koncernovou olejovou normu, podle které může uživatel s naprostou jistotou najít to správné mazivo pro svůj vůz a nemusí řešit nic dalšího. Na obalech olejů je většinou tato norma společně s dalšími poznačena někdy dost malým písmem, takže to sem tam vyžaduje trochu luštění a u starších ročníků brýle na očích.

SAE norma

Pokud olej dané specifikace neseženete, tak platí, že tam můžete nalít v podstatě jakékoliv běžné mazivo, které odpovídá SAE normě 5W-30, 5W-40 a 10W-40. 1.4 MPI je opravdu jeden z mála agregátů, který snese odchýlení se o od přesné normy předepsané automobilkou.

Objem olejové náplně je 4 litry, což je dá se říct "tak akorát". Výměnu můžete v klidu provádět co 15 tisíc kilometrů nebo jednou do roka (podle toho, co nastane dřív). Fajnšmekři stahují interval výměny na 10 tisíc kilometrů, což jen prodlouží už tak skvělou životnost motoru.

Zdroj médií: Redakce.

Podobné články