PRÁCE 🧰

Vodík se stává velkým hráčem na poli zdroje energií a elektromobility

1. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Svět se postupem času mění. Koncem roku se představí první ukázkový projekt stacionárního zdroje energie s využitím modulů palivových článků. Na jeho výrobě se podílí firmy Daimler a Rolls-Royce.

Jde vůbec poprvé o spolupráci známých značek jako jsou Daimler, Volvo a Rolls-Royce v oblasti záložních centrál. Stále se sice jedná o spolupráci, ale očekává se, že smlouva bude uzavřená do konce roku. Ve vyjednávání podmínek a samotné výroby jsou zatím veškeré dveře otevřené, ale všichni se společně chtějí dostat k bodu, kdy budou vyrábět bezemisní tedy vodíkovou alternativu k naftovým elektrocentrálám.

Pod značkou MTU by měl Rolls-Royce prodávat ekologické záložní generátory, které budou postavené na palivových článcích výše zmíněných firem. Rolls-Royce je také ve světě motorismu jméno, a tak obě společnosti doufají, že díky ní objem prodávaných palivových článků vzroste dvojnásobně.

Samozřejmě, pokud vzroste zájem, očekává se, že v tom okamžiku se také sníží náklady a následná cena generátorů. Na první pohled by se možná nemuselo zdát, ale vývoj této technologie je opravdu drahý. Daimler by také chtěl demonstrovat konkrétní příležitosti pro komerční využívání vodíkovýh technologií.

Jak už všichni víme, průkopníkem vodíkových technologií v elektromobilitě je japonská automobilová značka Toyota se svým modelem Mirai. Společnost brzy přivítá na trhu druhou generaci vozu. Mirai je sedan, který je poháněn pouze vodíkem - v autě se tedy nachází palivové články o délce 4,89 metru a ty následně proměňují vodík na elektrickou energii, díky které běží elektromotor o výkonu 113 kW.

Jediné emise, které auto produkuje, je vodní pára. Ta ale není pro životní prostředí tak nebezpečná jako například oxid uhličitý z neekologických aut. Další výhodou vodíkového automobilu Mirai je, že ujede na jedno tankování až 600 kilometrů, přičemž celé tankování zabere zhruba tři minuty.

Je tedy budoucnost ve vodíkových autech? Možná, stačí se jí jen otevřít a prozkoumat.

Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články