PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Austrálie

17. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Velkou cenu Austrálie vyhrál Alex Rins se Suzuki. Fabio Quartararo opět nedokončil a přenechal vedení v šampionátu Bagnaiovi.

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Austrálie

Velká cena Austrálie se jela poprvé po třech letech a byla jedním z nejnapínavějších závodů sezóny. Na MotoGP v Austrálii nechyběli rozmary počasí, husy, klokani, ani kvalitní závody. Teď trochu vážněji – husy ani klokani naštěstí nenarušili průběh závodu MotoGP, v tréninku s nimi ale byl problém a jezdci volali po větší ochraně okruhu Phillip Island. Boj o celkový titul byl navíc tak vyrovnaný, že jediná chybička Quartarara nebo Bagnaii mohla být osudová.

Kvalifikace

Sobotní kvalifikaci vyhrál Jorge Martin s Ducati. Překonal přitom devět let starý traťový rekord, který stanovil ještě Jorge Lorenzo. O pouhých třináct tisícin zaostal na druhém místě Marc Márquez (Honda), který jen tak tak unikl pádu. Pak se za sebou seřadili první tři muži celkového pořadí. Třetí byl Bagnaia (Ducati), čtvrtý byl A. Espargaro (Aprilia) a pod tlak se dostal pátý Quartararo (Yamaha). Ve druhé řadě ho doplnil ještě Zarco s Ducati. Zklamáním byla kvalifikace pro domácího Millera (Ducati), který si jistě dělal zálusk na lepší výsledek.

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Austrálie

Závod

Z pole position nejlépe odstartoval Martin následovaný Márquezem a rychle si vytvořili menší náskok. Výborný start předvedl i Quartararo. Naopak Bagnaia se propadl. Před Quartarara se ale rychle dostal A. Espargato, za kterým se vyvezl i Bagnaia. Dopředu doslova sprintoval domácí Miller. Quartararo se trápil a propadal se. Následně chyboval, vyjel z tratě a propadl se hluboko do startovního pole. Nebylo to ale to nejhorší, co Quartarara potkalo, protože několik kol na to spadl a podruhé v řadě nezískal ani bod. Závod nedokončil ani Miller, jelikož ho sestřelil Alex Márquez (Honda). Závod nicméně udělal nezapomenutelný nádherný souboj hned sedmi závodníků, kteří se mezi sebou neustále točili. Do posledního kola najížděl na prvním místě Bagnaia, následně ho ale předjel Alex Rins (Suzuki) a Marc Márquez. Rins tak pro Suzuki vybojoval možná poslední vítězství před jejich koncem v MotoGP. Pro druhého Márqueze to bylo sté umístění na pódiu v kariéře a Bagnaia si třetí příčkou zajistil celkové vedení v šampionátu. Čtvrtou příčku bral Bezzecchi (Ducati) a stal se tak nejlepším nováčkem sezóny 2022. Pátý byl Bastianini (Ducati), který v posledním kole předjel Mariniho (Ducati). Sedmý dokončil Martin, který startoval závod z pole position. S větší ztrátou na první skupinku dokončil Zarco (Ducati) na osmém místě, devátý byl A. Espargaro a nejlepší desítku uzavřel Binder s KTM.

V čele mistrovské tabulky je tak dva závody před koncem Bagnaia. Quartararo na něj ztrácí 14 bodů a je pod velkým tlakem – ani vítězství ve zbylých dvou závodech mu nemusí zaručit titul. Dalších 13 bodů zpět je A. Espargaro. Se ztrátou 42 bodů má teoretickou šanci ještě Bastianini. O titulu mistra světa MotoGP se může rozhodnout už za týden při Velké ceně Malajsie.

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Austrálie

Zdroj info: MotoGP.
Zdroj médií: MotoGP.

Podobné články