PRÁCE 🧰

V neděli zemřel F. Karl Piëch - tvář koncernu Volkswagen

28. 8. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Člověk, který utvářel tvář koncernu Volkswagen, nesmlouvavý byznysmen, vizionář i skvělý konstruktér. To byl Karl Piëch.

Karl Piëch

Stvořitel Audi Quattro

17. dubna 1937 se narodil ve Vídni. Jeho první pracovní zkušenost v automobilovém průmyslu proběhla u firmy Porsche v roce 1963, kde byl zaměstnán jako konstruktér. Ve Stuttgartu pracoval na vývoji závodního Porsche 906. Vyznamenal se především legendárním modelem Porsche 917, který vyhrál řadu závodů, včetně Le Mans.

O devět let později pak změnil zaměstnavatele a jeho zaměstnavatelem se stalo Audi, kde viděl budoucnost v pohonu všech kol. Společně s řadovým pětiválcem pak právě pohon obou náprav stál za úspěchem další legendy, Audi Quattro. To vzešlo z modelů 80 a 100, které měl na svědomí právě Karl Piëch.

Předseda představenstva Volkswagenu

Rok 1993 pak znamenal pro Karla přechod k Volkswagenu, kde nahradil Carla Hahna na pozici předsedy představenstva. V té době na tom byla značka dost špatně, ale Karl Piëch ji dokázal přivést k zisku. Když se situace stabilizovala, začal Volkswagen skupovat jiné automobilky. Domníval se, že v budoucnosti přežije jen pár největších automobilek a menší v silně darwinistickém prostředí jednoduše zaniknou. Když se podíváme na to, jak jsou karty rozdány dnes, tak tato vize rozhodně nebyla mimo mísu.

Karl Piëch byl ze staré školy. Nezačínal sice od nejnižších pozic, ale svému řemeslu rozuměl, byl to inženýr, takže byl schopen při důležitých rozhodnutích vidět i technickou stránku věci. Jeho život bohužel skončil tuto neděli. Se svou ženou byl na večeři v restauraci, kde zkolaboval a zemřel po následném převozu do nemocnice ve věku 82 let.

Zdroj médií: haz.de.

Podobné články