PRÁCE 🧰

Toyota Land Cruiser slaví kulatiny. Vůz nebyl určen pro civilisty

8. 9. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Toyota

Tento rok je to 70 let od okamžiku, kdy automobilka Toyota představila model BJ. Ten posléze vešel do dějin jako Land Cruiser.

Prototyp vozu Toyota Jeep BJ byl dokončen v lednu 1951. Byl to v pořadí druhý prototyp a hned se ukázal ve skvělém světle - vyjel na šestý stupeň tradiční stezky samurajů na horu Fuji a prokázal tak svoje schopnosti. Japonský policie byla výkonem natolik oslněna, že se rozhodla zakoupit 289 kusů a poté došlo k objednávkám od dalších uniformovaných složek.

První dva roky se auta montovala na zakázku, standardní sériová výroba byla spuštěna roku 1953 v továrně Toyota Honsya. O rok později dostal BJ nový název, který mu zůstal dodnes - Land Cruiser. Expanzi do zahraničí pak zajistila nová generace - model J20 a pokračoval v ní model J40. Za 70 let existence Toyoty Land Cruiser bylo vyrobeno přes 10 milionů těchto automobilů a v současné době činí roční globální prodej zhruba 400 000 kusů. Vedle civilních automobilů vzniklo i mnoho vojenských verzí i variant pro další uniformované složky. Dnes Land Cruisery najdeme ve všech zeměpisných šířkách a na každém kontinentu, včetně Antarktidy. Neobejdou se bez nich zemědělci, badatelé, humanitární organizace ani záchranáři, řada cestovatelů a milovníků off-roadu si svoji seberealizaci neumí představit za volantem jiného vozu.

Zdroj médií: Toyota.

Podobné články