PRÁCE 🧰

Tipy a triky na oživení plastů automobilu. Jak na to?

18. 5. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dlouhé roky užívání se často podepisují na stavu a celkovém vzhledu interiéru automobilu. Tu a tam se něco odře nebo vybledne barva. Nic, na co byste se chtěli dlouhodobě dívat. Naštěstí existují způsoby, jak plastům v autě vrátit zašlou slávu.

Oživení plastu

Články na téma péče o plasty automobilu:

  1. Tipy a triky na oživení plastů auta - právě čtete
  2. Co použít na drobnou opravu plastů

Samozřejmě, když se řekne oživení plastů, nemusí se nutně jednat o ty v interiéru auta. Náchylné jsou i například lemy blatníků nebo prvky na náraznících, které časem prostě vyblednou a už se nejedná o žádný pěkný prvek na autě. Co se týká těch vnitřních plastů, tak u těch doporučujeme prevenci - tedy čistit je speciálními prostředky určené na plast, tím se jejich životnost a celkově vzhled může prodloužit. Jenže, ne vždy na to každý myslí při čištění interiéru.

Vnější plasty na autě

Jak již bylo řečeno, na tato plastová místa působí především počasí a UV záření, které jim tak dává zabrat. V létě moc horko a v zimě zase moc zima. Zamrzající vrstvička ledu na karoserii tomu také zrovna nepomáhá.

Nejjednodušším způsobem je vzít horkovzdušnou pistoli. Tu nastavit zhruba na střední teplotu a krouživými pohyby se pohybovat po plastu. Sami uvidíte, jak se vám před očima začnou dít zázraky. Jenže i to má svá úskalí, pokud bude vzduch příliš horký může se snadno stát, že se plast začne tavit. Za druhé to nepomáhá úplně na všechny druhy vyblednutí, pokud jde o starší povrch s výrazným opotřebením, pak už moc pistole nepomůže a bude nutné sáhnout po oživovačích - tedy speciálních přípravcích.

Oživovače, v tomto případě na to určený saelanty, jsou vhodnou alternativou, ale pozor: před jejich nanášením musíte vůz nejprve na práci připravit. To znamená důkladné mytí a odmaštění plastových ploch, třeba pomocí lihu nebo podobného produktu na jeho bázi. Následná aplikace už je jednoduchá. Na pomoc si vezmete mikrovlákno nebo houbičku a potřebné množství nanesete na povrch plastu. Vtírání do materiálu by mělo probíhat krouživými pohyby. Důležité je vše nechat pořádně samozřejmě zaschnout.

V některých případech, pokud máte šikovné ruce a trpělivost, můžete zvolit metodu broušení jemným šmirglpapírem. I v tomto případě bude nutné pak plochu odmastit a následně nanést barvu. Proto se používá plnič, ale lepší je stříkací pistole. Poté je potřeba vše nechat zaschnout a znovu mírně obrousit, tentokrát ale v mokrých podmínkách, než nanesete černou barvu na plasty.

Vnitřní plasty na vozidle

Nejvíce trpí části, kterých se dotýkáte nejčastěji. V tomto případě si dávejte jen pozor na to, abyste použili správné produkty. Určitě v interiéru neužijete leštěnku nebo vosk na lak karoserie, akorát byste si to celé mohli zhoršit.

Jakmile vyberete vhodné leštěnky nebo spreje, stačí je na plasty pouze nastříkat a zázraky se začnou dít na počkání. Občas je vhodné ještě místa následně otřít hadříkem nebo tím z mikrovlákna, jen si dejte pozor, aby se leštěnka na plasty nedostala třeba na kůži, protože tu je vhodné impregnovat jinými přípravky.

Z internetových diskuzí se ale dozvíme o vychytávkách, které leckdy stojí jen pár korun. Patří mezi ně vlhčené ubrousky nebo silikonový sprej. Poté je vhodné samozřejmě vše utřít suchým ubrouskem. Pro odvážnější uživatele je tu ještě flockování (elektrostatické nanášení textilní střiže), ale to se přeci jen do novějších vozů moc nehodí, povrch se snadno ošoupe a nevypadá pak vůbec hezky.

Zlatá střední cesta

Pokud si netroufnete sami na obnovení lesku a barvy jednotlivých částí, pak byste měli zvážit možnost, odevzdat vůz do rukou zkušenějších specialistů, které se o to už postarají. Záleží ale také na tom, kolik peněz do znovuzrození plastů chcete věnovat. Pokud co nejméně, pak si kupte výše uvedené přípravky a zkuste to doma.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články