PRÁCE 🧰

Skrytá vada na autě - co to je a jak se prokazuje?

21. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady

Prodejci ojetých vozidel vám auto vždy vybarví v tom nejlepším světlě, nicméně může se stát, že auto má závady, které nejsou na první pohled viditelné. Možná už jste slyšeli termín "skrytá vada na vozidle", který vám jako kupujícím dává naději na úspěšnou reklamaci.

Skrytá vada auta

Co je skrytá vada auta?

Asi nemá smysl kolem "skryté vady" chodit dokola a nejlépe bude si říct, co tento pojem označuje. Zjednodušeně je to taková vada, kterou nešlo zjistit při běžné prohlídce vozu, ani při zkušební jízdě. Zároveň to nesmí být něco, co je konkrétně vypsáno v prodejní smlouvě k vozu. Tam si bazary (a to i ty největší) často píší nějakou univerzální formulku typu "Kupující podpisem stvrzuje, že je plně seznámen se stavem vozu a všemi závadami." Na tu se pak odvolávají ve chvíli, kdy zákazník přijede s porouchaným autem. Ve skutečnosti ale, pokud konkrétní závady nejsou ve smlouvě jasně popsané, tak je má kupující právo reklamovat.

Kdy a kdo prokazuje skrytou vadu na autě?

Pokud už k reklamaci dojde, je důležité, kdy se tak stane. Je-li to do šesti měsíců od koupě, pak musí prodejce, tedy typicky autobazar, prokázat, že v době podpisu kupní smlouvy bylo auto bez reklamované vady. Po této lhůtě to prokazuje kupující. Nejčastěji se tak děje pomocí nezávislého znaleckého posudku, který vytvoří soudní znalec a který je asi nejlepším argumentačním "nábojem" při sporu prodejce-kupující. K posudku soudního znalce totiž v případě, že se tito dva nedohodnou, musí přihlédnout i soud.

Dva roky i na ojetinu

I na použité auto platí záruční doba dva roky a v případě, že se projeví závada, nesmí kupující s reklamací otálet. Prodávající pak má 30 dnů na to, aby vadu odstranil nebo reklamaci neuznal. Připadá samozřejmě v úvahu i domluva mezi bazarem a kupujícím na slevě z kupní ceny. Pokud prodávající do 30 dnů závadu opravit nestihne, může kupující odstoupit od kupní smlouvy, což znamená vrácení peněz.

Skrytá vada na vozidle koupené od fyzické osoby

Pozor, kupujete-li auto od fyzické osoby, neplatí výše popsané. Záruční doba se zkracuje na půl roku a skyté vady prokazuje kupující. Po šesti měsících ale máte smůlu a ničeho se nedovoláte.

Zdroj info: Pravniprostor.
Zdroj médií: Depositphotos.
Patrik Pšenička, 23. 4. 2023 19:53
Dobrý den na Vašem místě bych vyměnil mechanika. Píšete prasklá lamela po roce od výměny, a hlučný zvuk se nezměnil. Mechanik vymění převodovku a zvuk opět nezmizel. A teď ohnutý klikový hřídel? Jak se to pozná ohnutý klikový hřídel? Kdyby byl asi problém v klikovém hřídeli auto Vám vůbec nepojede protože se na ní přidře. Tady bych viděl na reklamaci práci mechanika né auta.
Martin, 22. 4. 2023 21:56
Dobrý den, jdu si pro radu.
Koupil jsem ojeté auto a po 2 týdnech užívání jsem ho nechal prohlídnout servisem, kde jsem se zmínil, že to při volnoběhu začalo vydávát zvláštní zvuk, který při sešlápnutí spojky zmizí.
Pan mechanik mi sdělil, že se bude jednat o špatnou spojku což se potvrdilo - praskla lamela spojky.Spojka byla vyměněna, ale zvuk nezmizel .
Pan mechanik skontroloval převodovku a usoudil, že je špatná i převodovka, kterou jsme vyměnili, ale zvuk nezmizel.
Pan mechanik skontroloval klikovou hřídel, přicemz zjistil že je vůle na hřídelí, pravděpodobně ohla hřídel, která poškodila spojku, která byla vyměněna minulý rok původním majitelem a převodovku.
Moje otázka zní, jelikož jsem do toho už nasipal poměrně dost peněz, dá se to reklamovat u prodávajícího jako skrytou závadu? Jedná se o skrytou vadu?
Děkuji za odpověď
Jindra, 24. 4. 2023 21:34
Dle toho co uvádíte, se o skrytou vadu nejedná. Skrytou vadou se rozumí vada, o které původní majitel věděl, a při prodeji vám ji záměrně zatajil.
Zmiňujete se o tom, že auto začalo vydávat zvláštní zvuk po 2 týdnech užívání. Z toho plyne, že při samotném prodeji vada patrná nebyla. Nepíšete, o jak starý vůz se jedná, což je také důležité. Čím starší auto, tím vyšší je pravděpodobnost opotřebení jednotlivých dílů užíváním zmiňovaného vozidla.

Podobné články