PRÁCE 🧰

Seat se pochlubil velmi přesným, bezkontaktním měřením karoserií při výrobě

8. 6. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Výroba moderních automobilů vyžaduje velmi přesné měření. Aby se na konci procesu vše sešlo jak má, tak je třeba neustále kontrolovat, zdali jsou díly vyrobné s dostatečnou přesností.

Doposud měřil Seat karoserie z velké části ručně. Přechod na bezkontaktní technologii měření ale zvýšil efektivitu i preciznost, využívá totiž fotogrammetrii. To je technologie optického měření, která daný objekt prostě a jednoduše vyfotografuje z více úhlů, čímž je možné vytvořit 3D model, kde budou rozměry sedět na desetinu milimetru. Měřené body se zachycují na barevné mapě, která ukazuje případné odchylky od optimální hodnoty.

Náhodně vybrané sady dílů jsou vybírány z montážní linky, odkud je automatizovaní roboti přepraví do měřicí haly. Tam jsou stroje s kamerami, které je nafotí a vznikne tak prostorový model. Stroje pořizují celkem 200 až 300 snímků u montážních celků a 1000 fotografií u celého skeletu karoserie, což je ekvivalentem sedmi milionů bodových měření u montážního celku a až 98 milionů u celého skeletu. Každý den je zhotoveno 9000 snímků a analyzováno až 210 milionů bodových měření.

Fotogrammetrie proces kontroly značně zrychlila, údajně až o 90 %. Dříve bylo možné změřit tři díly za den, dnes je jich zhruba 30. Seat je mimochodem prvním výrobcem, který danou technologii pro průběžnou kontrolu kvality výroby používá.

Zdroj médií: Seat.

Fotogalerie (4 fotek)

Podobné články