PRÁCE 🧰

Druhy rázových utahováků - pneumatický, elektrický, aku

9. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nejen při výměně kol u automobilu se může hodit šikovný pomocník v podobě rázového utahováku. Tenhle šikovný kus nářadí umí pomoci i při opravách nebo rekonstrukci domu a obecně všude tam, kde je potřeba povolit nebo utáhnout nějaký šroub.

Druhy rázových utahováků - pneumatický, elektrický, aku

Články na téma nářadí pro auto-moto:

  1. Nářadí do auta - co si vzít s sebou na cestu
  2. Test elektrického heveru 12V
  3. Druhy rázových utahováků - právě čtete
  4. Funkčnost a nastavení momentového klíče

Jenže rázových utahováků je na trhu celá řada a jednotlivé výrobky se mohou i v rámci hodně podobné cenové hladiny dost zásadně lišit. Proto je dobré se řídit parametry a především tím, k čemu a kde se bude utahovák používat.

Pneumatický rázový utahovák

S tímto druhem utahováků se lze nejčastěji setkat v dílnách autoservisů, pneuservisů, ale i na výrobních linkách firem, tedy v profesionální sféře. Pneumatické utahováky jsou spolehlivé, relativně jednoduché, levné, ale vyžadují ke svému provozu vzduch o určitém tlaku. To znamená, že bez kompresoru a tlakového zásobníku nefungují. Zásadní omezení by to znamenalo třeba na stavbě, případně při práci v terénu.

Elektrický rázový utahovák

Pro domácí použití je tento typ asi o něco ideálnější řešení než utahovák pneumatický. Elektrická klasika má výhodu jak v relativně nízké cenovce, tak i v tom, že v případě práce kolem domu si vystačíte s prodlužovacím napájecím kabelem. Výkonově jsou srovnatelné s těmi pneumatickými a výběr je opravdu hodně široký.

Aku rázový utahovák

Za akumulátorový rázový utahovák už si připlatíte, zejména v případě kvalitnějších značek. Za to ale dostanete prakticky absolutní mobilitu, ačkoliv vykoupenou vyšší hmotností kvůli baterii. Ta zároveň samozřejmě v čase degraduje a ztrácí kapacitu, s čímž je potřeba počítat. Stinnou stránkou utahováků na baterky je nutnost dobíjení a o něco nižší výkon. V případě práce třeba ve výškách nebo daleko od zdroje elektřiny je to ale neocenitelný pomocník.

Rázový utahovák

Jaké parametry rázového utahováku si ohlídat?

  • Výkon - není nutné kupovat ten nejvýkonnější výrobek, ale těm nejslabším se vyhněte. Univerzálně použitelné optimum je zhruba 400-600 W. Nad 600 už se obvykle jedná o profesionální nářadí.
  • Hmotnost - čím lehčí, tím méně se při práci unavíte. Přezouváte-li auto dvakrát za rok, tak je vcelku jedno, jestli má utahovák dvě a půl kila nebo tři. Chystáte-li se s utahovákem pracovat pět hodin denně, počítá se každé deko hmotnosti dolů.
  • Krouticí moment - ten hodně souvisí s výkonem a otáčkami. Kdo potřebuje utahovat/povolovat hodně dotažené šrouby, bude chtít krouťák vyšší (klidně i přes 700 Nm).
  • Průměr šroubu - tohle asi netřeba rozvádět. Na obalu utahováku obvykle najdete maximální průměr šroubu, na který je utahovák stavěný. Řiďte se tím.
  • Cena - zásadní parametr, často rozhodující. Za lepší značku (např. rázový utahovák Makita) si připlatíte a vydrží vám věky. Na druhou stranu, pokud využijete utahovák jen čas od času, je asi zbytečné kupovat profi nářadí a postačí i jeden z těch nejlevnějších. I v jednom nejmenovaném obchodním řetězci lze čas od času sehnat nářadí, které chvíli poslouží (rázový utahovák Parkside).

Zdroj médií: Pikist, Pxhere.

Podobné články