PRÁCE 🧰

Pokládáte své údy na palubní desku? Nedělejte to, radí odborníci

25. 8. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Dlouhé cesty si mnoho spolujezdců zpříjemňuje tím, že pokládají nohy na palubní desku. Poloha, která se zdá jako pohodlná, může v průběhu nehody přivodit fatální zranění. Před časem pohotovostní lékařský technik z Cornwallu, Chris Lee zveřejnil rentgenový snímek, který ukazuje tato zranění.  

Nehoda automobilu s takovými následky nemusí být nijak závažná, stačí, když vystřelí airbag. Airbag svou rychlostí a silou vystřelí nohy, které byly na palubní desce, proti horní polovině těla, která se setrvačností ještě posouvá dopředu. Tento rentgen je realitou. Zachytil pánev dívky z Walesu, která do automobilu nasedala zcela zdravá, po nehodě si ale nese doživotní následky.

Zde je rentgen hrůzných zranění cestující na předním sedadle, která měla v době srážky nohy na palubní desce. Pokud vidíte, že váš cestující dělá to samé, zastavte a ukažte mu to,“ uvedl k snímku zveřejněnému na sociální síti Twitter dopravní policista, seržant Ian Price.

Pokládáte své údy na palubní desku? Nedělejte to, radí odborníci

Ztráta paměti a život bez žlučníku

Kromě toho, co vidíme na snímku výše je potřeba zmínit, že toto nejsou jediná zranění, které dívka utrpěla. Dále hrozí těžké poranění obličejové části či hrudníku. Své o tom může říct britka Gráinne Kealy, která při nehodě přišla o většinu lebeční kosti. Auto jejího přítele se sklouzlo po náledí a narazilo do stěny. Jako první může každého napadnout, že přítel očividně nejel předpisově, či Kealyová nebyla připoutaná, ani jedno ale není pravda. 

K nárazu došlo v rychlosti 60 kilometrů v hodině. Za takové následky mohly pouze nohy odložené na palubní desce. "Obrovská síla airbagu vystřelila má kolena, která mi zlámala všechny kosti v obličeji," uvedla Kealyová pro server inews.co.uk.

Pokládáte své údy na palubní desku? Nedělejte to, radí odborníci

Náraz způsobil otok mozku a následnou infekci. Doktoři ve snaze zachránit její život museli celou čelní kost nakonec odstranit. Další dva roky se čekalo na to, aby na toto místo mohli implantovat keramickou náhradu. Tato slečna do dnešních dní trpí bolestmi hlavy, ztrátou paměti a obtížemi s řečí. Kvůli lékům, které Keaylová dodnes bere, museli lékaři odebrat i žlučník

Celebrity si neuvědomují následky toho, co zveřejňují

Britka se o svůj příběh podělila poté, co na Instagramu nesčetněkrát zahlédla příspěvky, po kterých si vybavila její hrůznou nehodu. V této době plné "dokonalého života" na Instagramu a Facebooku se z toho stává nejen úlevná poloha při dlouhém cestování, ale bohužel jakýsi trend a symbol svobody, volnosti a léta.

"Viděla jsme celebrity, jako je Kim Kardashian, Conor McGregor nebo Selena Gomezová, sdílet na Instagramu svoje fotografie s nohama na palubní desce a bylo mi z toho zle. Ony samozřejmě nevědí, že dělají něco špatného, ale mají obrovské množství fanoušků a já si prostě nemyslím, že lidé chápou, jak nebezpečné to je," dodala Kealyová.

Policie toto jednání moc neřeší

Jednou za čas sice experti apelují na používání bezpečnostních pásů, správné nastavení opěrky hlavy, správné uchycení autosedaček, ale o nohách na palubní desce se příliš nemluví. Takové chování spolujezdce není ani nijak pokutováno (pokud tedy nebrání řidiči ve výhledu) a policisté většinou takové případy řeší domluvou.

Airbag vystřelí rychlostí až 300 km/h

Igor Sirota z Ústředního automotoklubu připomíná, že nejen nohy nemají na palubní desce co dělat. Airbag po nafouknutí vystřelí směrem do kabiny cokoliv, co je na ní položeno. Kvůli vysoké rychlosti (u některých automobilů je tato rychlost vyšší než 300 km/h), s jakou se airbag nafukuje, se z takových předmětů stávají nebezpečné projektily, které samy o sobě dokážou způsobit vážné zranění, nebo dokonce smrt.

Lidé, kteří si naivně myslí, že stihnou nohy z palubovky sundat, jsou ve velkém omylu. Vše se stane neuvěřitelně rychle, samotný náraz a reakce airbagu často trvá jen třetinu sekundy. Člověk nemá šanci si cokoliv uvědomit či cokoliv udělat. 

Zdroj médií: Twitter / Sgt 121 Ian Price.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články