PRÁCE 🧰

Peugeot Inception Concept odhalil nový designový jazyk Allure

6. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Peugeot

Peugeot se čas od času vytasí se zajímavým konceptem, nový Inception Concept není výjimkou. Do detailu nám ukazuje elektrickou budoucnost Peugeotu, který chce být v tomto odvětví evropským lídrem.

Peugeot Inception Concept

Automobilka Peugeot si pro nás hned z kraje nového roku připravila zajímavou novinku. Jmenuje se Inception Concept a pro Peugeot, stejně jako známý film Inception (v překladu Počátek) s Leonardem DiCapriem, znamená počátek nové éry elektrických vozidel značky se lvem ve znaku.

Peugeot Inception Concept stojí na nové elektrické platformě STLA, která je společná pro značky koncernu Stelantis. Tato nová platforma umožnila zakomponovat bateriový balíček s celkovou kapacitou 100 kWh, který funguje na 800V architektuře. Obří baterie pak umožňuje dojezd až 800 kilometrů. Zároveň Peugeot slibuje rychlé nabíjení, kdy se 30 kilometrů dojezdu dobije už za 1 minutu. Zmíněné bylo dokonce i bezdrátové nabíjení. Dvojice elektromotorů poskytujících výkon 500 kW (680 koní) vystřelí koncept z 0 na 100 km/h za 3 sekundy. Vyrovná se tak závodnímu hypercaru 9X8 pro Le Mans.

Peugeot Inception Concept

Zajímavé je, že koncept není SUV, jak je dnes moderní. V Peugeot ví, že zákazníci mají SUV rádi, zároveň si ale uvědomují, že se vše netočí jen kolem nich a s novým konceptem raději zvolili aerodynamičtější, a tím pádem efektivnější tvar sedanu s nízkou střechou. Z nového konceptu se zároveň budou odvíjet i budoucí nové modely Peugeotu. Klíčovým prvkem budou tři svislé linie ve tvaru drápů v předních i zadních svítilnách a využití nových moderních materiálů, včetně skla.

Peugeot novým konceptem míří především na mladší generace. Jak už to tak u podobných konceptů bývá, interiér je plný displejů a představuje novou architekturu. Je bohatě prosklený a nově vyvinutá sedadla se přizpůsobí vaší tělesné stavbě. Nejdůležitější z toho všeho je ale nově pojatý i-Cocpit. Pro ty, co si ještě stále nezvykli na malé volanty v interiérech Peugeotu, máme dobré zprávy. Malý kulatý volant z interiéru zmizí. Nahradí ho ale takzvaný Hypersquare. To je nové pojetí volantu ve stylu Peugeotu. Má obdélníkový tvar se zakulacenými rohy a čtveřici kruhových buněk po stranách určených k uchopení volantu. Zároveň v sobě tyto buňky mají dotykové plochy a slouží k intuitivnímu ovládání funkcí vozu. Peugeot také zmiňuje systém Steer-by-Wire, kdy jsou kola a volant propojeny pouze elektricky. Samotné ovládání tak Peugeot přirovnává k zážitku z videoher, samozřejmostí je ale i autonomní řízení nejvyššího stupně.

Peugeot Inception Concept - Hypersquare

Allure

Peugeot při příležitosti odtajnění nového konceptu odhalil i svou novou tvář, kterou ztělesňují tři základní pilíře. Tím nejdůležitějším je Allure, což je nové pojetí designu budoucích elektrických Peugeotů, který do detailu nastínil nový koncept Inception. Druhým pilířem je Emotion, kdy se Peugeot chce zaměřit na nové zážitky z jízdy autem, a třetím pilířem je Excelence, který představuje přechod na elektromobilitu, nové technologie a využití nových udržitelných materiálů. Dalšího marketingu vás ušetříme a řekneme si, co to znamená v praxi.

Do roku 2030 chce Peugeot snížit svou uhlíkovou stopu na polovinu, v roce 2038 už chce být uhlíkově neutrální. No a jak toho dosáhnou? Už v tomto roce budou všechny nabízené modely nějakým způsobem elektrifikovány. O spalováky hned nepřijdeme, protože se bude jednat především o hybridy a plug-in hybridy. V druhé fázi, která nastane v roce 2024, Peugeot představí hned pět nových, čistě elektrických modelů a už v roce následujícím budou mít všechny modely Peugeotu variantu do zásuvky bez spalovacího motoru. K tomu, aby byla pokrytá celá nabídka, budou sloužit celkem čtyři elektrické platformy koncernu Stellantis. V tomtéž roce se také do sériové výroby dostanou technologie z konceptu Inception. Peugeot se tak chce stát lídrem ve výrobě elektrických vozů v Evropě.  

Vskutku ambiciózní plány, nemyslíte? Tak uvidíme, jak se jich Peugeot zhostí.

Zdroj info: Peugeot.
Zdroj médií: Peugeot.

Fotogalerie (7 fotek)

Podobné články