PRÁCE 🧰

Nízký tlak v pneumatikách a jeho kontrola

30. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Nízký tlak v pneumatikách lze poznat velmi jednoduše. Podle čeho nebo jak si řekneme v následujícím článku.

Nízký tlak v pneumatikách, jak jej poznat?

Špatný tlak v pneumatikách může způsobovat mnoho problémů. Od zvýšené spotřeby, přes zbytečné nerovnoměrné opotřebování pneumatik (zkrácení životnosti klidně až o 60 % - podle některých odborníků) až klidně po nepříjemnou nehodu v důsledku delší brzdné dráhy. Jak nízký tlak v pneumatikách poznat a jak často ho kontrolovat?

U nových moderních aut existuje nespočet aktivních i pasivních asistentů, hlídajících správný tlak v pneumatikách. Upozorňují častokrát i na nepatrný rozdíl tlaku v pláštích a připomenou se kontrolkou na palubním počítači. Starší vozidla takovou kontrolu nad svými pneumatikami nemají, a proto ji musí provádět sami řidiči, a to nejideálněji každý měsíc minimálně jednou.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Kontrola tlaku na čerpací stanici

Tlak v pneumatikách je možné zkontrolovat snad na každé čerpací stanici. Použití kompresoru na čerpačce je zdarma a jediné co je nutné si od obsluhy půjčit je hadice. Kontrolu pak uděláte následovně: odšroubujete po jednom plastovou nebo kovovou čepičku ventilku. Na ventilek připevníte hadici (která nesmí profukovat) a na displeji se vám zobrazí aktuální tlak. Ten můžete tlačítkem na displeji zvýšit i snížit. Po zkontrolování všech pneumatik stačí čepičku zpátky našroubovat. Zkontrolovat tlak v pneumatikách si můžete také pomocí manometru. Ten pořídíte v řádech stokorun a schováte jej kdekoliv v autě.

Doporučený tlak v pneumatikách

Ve většině případů je doporučený tlak stanoven na 2,3 baru. Tabulku doporučených tlaků nejčastěji najdete ve spodní straně na B sloupku při otevření řidičových nebo spolujezdcových dveří, či právě na dveřích. Tabulka huštění pneumatik se může také nacházet na víčku od nádrže. V případě, že ji nenajdete, hledejte v uživatelské příručce nebo na internetu.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články