PRÁCE 🧰

Má šanci vytuněná Toyota MR2 proti McLarenu 540C?

11. 12. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Kdo zvládne vylepšit relativně nevýkonné auto tak, že to má smysl, má nás obdiv. Teď skutečně nemyslíme to, co vídáme na našich silnicích denně, totiž orezlé bavoráky nebo koncernové diesely, u kterých někdo vykuchal filtr pevných částic a nalepil na to tři nálepky.

McLaren proti Toyotě

YouTube kanál AutoTrader poměřil, jak je na tom vytuněná Toyota MR2 s výkonem 600 koní a jak obstojí proti autu, které je tak nějak vytuněné už z výroby. McLaren 540C, který proti ní stojí, má sice "jen" 540 koní, ale technologicky by měl mít navrch.

Realitu ukázaly dvě disciplíny. Tou první byl závod na čtvrt míle. Tam to byl zhruba o půl sekundy ve prospěch slabšího McLarenu. Na jeho straně totiž stála výhoda v podobě funkce "launch control", která při rychlém rozjedu zajistí optimální otáčky motoru bez zbytečného protáčení kol. Pak je samozřejmě nutné řadit, což se v Toyotě odehrávalo manuálně, kdežto moderní McLaren měl opět navrch. Rychlejší než dvouspojková převodovka zkrátka s klasickou pákou nikdy nebudete.

Následoval test, při které oba vozy zrychlily z nuly na 100 mil za hodinu (160,93 km/h) a pak co nejrychleji zabrzdily zpět na nulu. Tady už byl rozdíl skutečně obří. Staré auto bez elektronickým pomocníků a ABS zkrátka nemá šanci zastavit tak rychle, jako moderní lehký sporťák.

Zdroj médií: YouTube.

Podobné články