PRÁCE 🧰

Lucid Air je čerstvě představený elektromobil, který může zatopit Tesle

10. 9. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Již nějaký čas se vědělo o chystaném elektromobilu Lucid Air, který měl disponovat doslova snovými parametry a který by mohl solidně zatopit dosavadnímu leaderovi na poli elektromobility.

Dnes byl Lucid Air představen a jisté je, že to bude opravdu docela "dělo". Nejslabší verze, respektive její parametry, budou ještě upřesněny, ale za základní model by měl zákazník zaplatit pod 80 000 dolarů, což je necelých 1,8 milionu korun.

Už druhá nejlepší varianta Lucid Air Touring vypadá velice slibně. Za 95 000 dolarů, tedy 2,13 milionu korun, dostane kupující dojezd 653 kilometrů, což v reálu bude znamenat 500-600 kilometrů. I to je ale na elektromobil perfektní hodnota. Výkon 620 koní by pak měl postačovat pro zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,2 sekundy.

Lucid Air

Druhá nejvyšší možnost v ceníku se jmenuje Lucid Air Grand Touring. Její cenovka bude 139 000 dolarů, což dělá 3,11 milionu korun. To není málo, ale zase je tu dojezd 832 kilometrů, výkon 800 koní a zrychlení na stovku se odehraje za 3 sekundy rovné.

Kdo chce to nejlepší, může sáhnout po Lucid Air Dream Edition. Tady už se pohybujeme v segmentu, který je pro většinu smrtelníků asi nedostupný. 169 000 dolarů totiž znamená 3,79 milionu korun. Baterka vystačí na 810 kilometrů jízdy, ale výkon 1 080 koní udělí vozu zrychlení za 2,5 sekundy na sto.

U všech verzích bude možnost nabíjení rychlostí v přepočtu 482 kilometrů za 20 minut. Nářky těch, kteří se obávají, že na delších cestách budou trávit hodiny u nabíječek tak u Lucidu nepadají na úrodnou půdu. Zajímavostí je, že nabíjení je možné obousměrně, takže pomocí vozu půjde dobít třeba jiný elektromobil.

Lucid Air interiér

Interiér vypadá samozřejmě moderně a vzdušně, obsahuje dva displeje, jeden velký uprostřed palubovky a druhý, rovněž dost rozměrný, před řidičem. Vzhledem k odvážně nastaveným cenám bychom nečekali nic jiného, než perfektní zpracování a prémiové materiály. Jaká bude realita, zjistíme už příští rok, kdy budou dostupné vyšší modely, ten základní přijde až v roce 2022. V Tesle i v Porsche mají do té doby rozhodně o čem přemýšlet.

Zdroj médií: Lucid.

Fotogalerie (6 fotek)

Podobné články