PRÁCE 🧰

Loď zaseklá v Suezském průplavu může zvednout ceny paliv

25. 3. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Už více jak dva dny blokuje Suezský průplav obří nákladní loď, která se v něm vlivem silného větru zasekla na mělčině. A jelikož je plavidlo jménem Ever Given (ačkoliv má na sobě nápis "Evergreen") v průplavu na štorc, tvoří se za ním obří kolona. 

Abych to vysvětlili - on ten Suezský průplav není zase tak malá, problém je spíš v lodi Ever Given, která má 400 metrů na délku a 59 na šířku. Navíc sama loď má hmotnost 219 079 tun, k tomu připočtěte náklad a je jasné, že pohnout s něčím takovým je vcelku problém. Už dva dny se o to snaží remorkéry, ale zatím to moc nejde.

Snahu a zprůchodnění průplavu můžete sledovat zde. Je dobře vidět pozice lodi i mumraj kolem. Všimněte si ale především obří fronty před ústím průplavu. Všechna tato plavidla musejí čekat, až bude Ever Given vyproštěna, což může zabrat klidně několik dní, možná i přes týden, pokud by bylo nutné odbagrovat zeminu.

Problém je, že denně průplavem projede krom jiného i 600 000 barelů ropy určené pro Evropu a USA. V tuhle chvíli cenná kapalina nikam necestuje a čeká. Což může teoreticky za pár dní začít dramaticky zvedat ceny paliv, protože zásoby samozřejmě nejsou bezedné. Doufejme, že se tak nestane a Ever Given se podaří co nejdříve vyprostit a Suezem začne opět proudit ropa a nejen ona.

Zdroj médií: twitter.com/jsrailton.

Podobné články