PRÁCE 🧰

Jak vybrat kvalitní autokosmetiku?

28. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Ráno vyčistit zuby, vysprchovat se, dámy si pro změnu udělají obličej. Žádné levné produkty, a tak jako vy o sebe potřebujete čas od času pečovat, stejnou péči si zaslouží i vozidlo, které každý den používáte.

Výběr správné autokosmetiky

Články na téma autokosmetika:

  1. Dárková sada autokosmetiky
  2. Nejlepší autokosmetika - která to je? - právě čtete

Obecně to lze rozdělit na letní a zimní autokosmetiku. Dobře hádáte, že ani jednu není ideální využívat na opačné období. Hodí se tedy mrknout v obchodě nejen na daný produkt, ale také jestli se hodí pro používání v létě (chrání proti slunečním paprskům), v zimě (chrání proti mínusovým teplotám) nebo celoročně.

Autokosmetika se skládá nejen z produktů, které pečují o lak auta - tedy vosky, leštěnky a jiné věci, ale také z různých odstraňovačů nečistot, například toho na mouchy. Každý to jistě zná, jede v létě po dálnici a když zastaví, tak má na přední masce maličký hřbitov hmyzu. Hodí se tedy plochu něčím ošetřit, protože rozmázlá tělíčka by časem mohla rozežírat lak.

Dále do poličky s autokosmetikou můžete přidat produkty na ošetření kol a disků. A nejdůležitějším prvkem je samozřejmě také autošampón, tady zapomeňte na jarovou vodu a raději sáhněte při mytí vozu po kvalitním produktu. Nezapomeňte ale ani na péči o skla a motorový prostor. V některých případech bude vhodné ošetřit i osvětlení.

Jakou autokosmetiku vybrat?

Pokud jste v tomto ohledu laik, pak je vhodné se podívat nejprve po značkách autokosmetiky, které se zabývají výrobou a prodejem těchto produktů. Najednou tady máte seznam firem, ale co teď? Nejjednodušší a hodně vám to pomůže s výběrem, je zeptat se prostě svých známých nebo kolegů v práci, co používají oni za autokosmetiku nebo co by vám doporučili. Pokud nikoho takového kolem sebe nemáte, pak je vhodné si přečíst recenze ostatních uživatelů, z toho snadno poznáte, která autokosmetika je na trhu nejlepší.

Jestliže se vám nechce kupovat každá věc zvlášť, pak se můžete mrknout po tzv. startovacích balíčcích, ve kterých naleznete tu nejdůležitější autokosmetiku. Většinou se i vyplatí koupit spíše víc produktů najednou nebo tyto balíčky, protože existuje reálná šance, že ušetříte a dostanete případnou slevu. Ty bývají častěji k dostání při nákupu přes internet než v kamenném obchodě.

Nezapomeňte si kromě přípravků koupit také vhodné čistící materiály - tedy kartáče, hadříky, mikrovlákna nebo houbičky, který mi budete produkty nanášet na různá místa na autě. Zároveň si dávejte pozor, abyste vždy použili takový materiál, který je šetrný k dané ploše, aby se náhodou nestalo, že si ji poškrábete. Proces nápravy by byl pak velmi problematický a v některých případech i nákladný.

Kvalitní autokosmetika, která to je?

Ten, kdo nemá zrovna peněz na zbyt, by se mohl uchýlit výběru autokosmetiky v obchodních řetězcích. Nutně to nemusí znamenat, že by to bylo špatné, ale je třeba si uvědomit, že se v některých případech nemusí jednat o tak úplně kvalitní autokosmetiku a nelze od ni očekávat zázraky. Vždy si tedy alespoň prostudujte zadní obal o složení, aby se nestalo, že daná věc bude nevhodná k použití na vašem autě.

Pokud si ale přeci jen budete chtít dopřát, pak bychom volili z některých lepších firem. Velmi solidní produkty se prodávají pod značkou Swissvax, jenže cena jednotlivých přípravků může být poměrně odrazující. Nicméně řidiči na fórech doporučují i značky autokosmetiky jako jsou Meguiar´s, CarPro, Sonax nebo třeba Simoniz.

Vyhnout byste se měli přípravkům z druhé ruky, o kterých nemáte moc informací, protože pokud se věci správně neskladují, může se jim snížit účinnosti. V garáži byste tedy na tyto věci měli mít speciální přihrádku, na kterou nesvítí slunce. Stejně tak nezapomeňte čas od času zkontrolovat datum spotřeby.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články