PRÁCE 🧰

Jak se označuje benzin v cizině? Tipy pro cestu do Chorvatska (2022)

14. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Pohonné hmoty po cestě

V případě, že se chystáte na letní dovolenou do zahraničí autem, rozhodně byste si měli zjistit místní názvy benzinu a nafty. Některé země mají totiž podobně znějící název označující úplně jinou věc.

Označení benzinu v zahraničí - cesta do Chorvatska

Po cestě na svou letní dovolenou se určitě budete muset minimálně jednou zastavit na čerpací stanici, abyste natankovali benzin nebo naftu. Víte ale, jak se v zahraniční označuje 95 vs 98 oktan benzin? Například v Německu, Rakousku nebo Lucembursku označují jako super bleifrei obyčejný benzin, zatímco benzin 98 oktan skrývají pod názvem Super Plus nebo jednoduše 98 Oktan.

Záměna paliva je jedna z nejčastějších poruch automobilů. Při záměně 95 a 98 oktanového benzinu se toho tolik nestane. Avšak při natankování benzinu do nafty ano. V případě, že si tento zkrat uvědomíte hned, auto ani nestartujte, můžete nehezky zadřít motor, kdy vás jeho oprava může vyjít pekelně draho. Auto je vhodné v takovém případě nechat odtáhnout a špatné palivo z něj vyčerpat. Existují však i opačné případy, kdy lidé do benzinového motoru natankovali naftu. Přičemž to logicky moc není možné, jelikož jsou naftové pistole širší než ty benzinové. I tak se to však čas od času někomu povede.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Doporučení pro řidiče: Při cestě do Chorvatka se nevyplácí riskovat své zdraví, proto by si každý motorista měl před cestou sjednat cestovní pojištění. Pro snadné a rychlé porovnání jednotlivých nabídek můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Jak poznat že jde opravdu o benzin a naftu, když neznám názvy?

Pomocnou rukou v zahraničí vám může být například zkratka OK, které se vyskytuje u benzinu a značí oktanové číslo. Dalším pomocníkem může být zelené označení stojanu a pistole, zde se s největší pravděpodobností bude nacházet benzin, v černé pak naopak nafta. 

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Názvy pohonných hmot se mohou velice lišit, například ve Finsku můžete benzin najít pod názvem 95 lyijytön, v Řecku třeba Unleaded 95; Aplie, Rumunsku 95 Fara plumb, Estonsku Pliivaba 95, Dánsku Blyfri 95 a v Turecku třeba Kurşunsuz. Naftu většinou najdete pod známým pojmem diesel, nebo jeho podobnými variantami. I přes to se však v některých zemích můžete setkat s názvem jako je Motorina (Rumunsko), Gasóleo (Portugalsko), Mazot (Turecko) nebo nám známý Olej Napedowy (Polsko).

Závěrečný tip: Kromě jiných názvů paliv vás v zahraničí mohou potrápit i různá rizika, která mohou nastat (porucha, vandalismus nebo krádež). Sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vy se vyhnete zbytečnému stresu.  Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: AutoKlub České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články