PRÁCE 🧰

Jak nasadit a sundat poklice z kol na autě

30. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Poklice v první řadě chrání vaše kolo před odřením, dále také může výrazně vylepšit vzhled. Používají se na ocelová kola. Jak je však správně nasadit a sundat, abyste nepoškodili samotné kolo či poklici?

Jak nasadit a sundat poklice

Články na téma poklice na kola:

  1. Zabezpečení poklic na kola, jak na to?
  2. Poklice na kola: Druhy a co si pohlídat?
  3. Jak nasadit a sundat poklice - právě čtete

Univerzální poklice

Poklice, které naleznete ve většině obchodů, jsou univerzální - dají se použít na různé modely a značky vozů. Může se stát, že bude poklice volná nebo příliš těsná. V takovém případě byste měli upravit průměr přítlačné pružiny v místě ohybu pro ventilek. Je-li poklice volná, pružinu musíte roztáhnout, pokud je naopak těsná, pružinu bude potřeba stlačit.

Jak nasadit poklice na kola

Nasazení poklice je možné po důkladném očištění obvodové části ráfku. Po vyčištění nasaďte ocelový prstenec obloukem směrujícím k ventilku a zatlačte jej do žlábku v západkách. Poté vezměte poklici a přiložte ji ke spodní části kola (spodní část si můžete přidržet kolenem). Horní dvě západky stlačte prsty a poklici zatlačte do disku. Místo ventilku na poklici se musí shodovat s ventilkem na ráfku. Nakonec zkontrolujte, zda jsou všechny západky umístěny rovnoměrně do disku kola.

Jak nasadit a sundat poklice z kol na autě

Jak sundat poklice z kol

Abyste si poklice nepoškodili, doporučujeme s nimi zacházet přiměřenou silou. Poklici z kola sundáte tím, že zasunete prsty do otvorů poklice u horní části kola a rovnoměrným tahem horní části krytu kola vytrhnete. Pokud kryt kola drží příliš silně, použijte šroubovák, kterým poklici vypáčíte.

Tip na závěr:

  • Při nasazování sněhových řetězů, doporučujeme poklice sundat, aby nedošlo k nechtěnému poškození.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články