PRÁCE 🧰

Základní rady pro cestování obytným vozem

30. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dovolená v obytňáku a cestování obytným vozem vám přináší spoustu výhod a také volnosti. Nicméně, stejně jako u každého jiného druhu cestování si musíte dát na některé věci pozor, abyste si svůj volný čas mohli co nejlépe užít.

Jak na cestování s obytným vozem (obytňákem)

Články na téma cestování obytným vozem nebo karavanem:

  1. Cestování obytným vozem - právě čtete
  2. Možnosti cestování karavanem nebo obytným vozem

Místa pro kempování

I když cestování obytným vozem přináší velkou míru svobody, musíte respektovat omezení, která vám nedovolují zajíždět do center některých měst a parkovat úplně kdekoliv. Pokud chcete na jednu nebo více nocí zakotvit, měli byste si v dané oblasti najít buď kemp nebo Stellplatz. Místa pro kempování na divoko najdete jednoduše přes aplikace. Využít můžete buď populární park4night nebo například Campercontact, která je ale placená.

Výbava a její uložení

I přesto, že úložné prostory v obytném voze lákají k tomu zabalit s sebou všechno, co vám přijde pod ruku, měli byste balit takticky a promyšleně. S ohledem na to, kam vyrážíte, na jak dlouho a v jaké sezóně, byste měli zabalit všechno, co potřebujete, ale nebrat s sebou zbytečnosti. I malé věci dokážou ve větším množství výrazně zvýšit hmotnost vozu. Zároveň se v přemíře zavazadel špatně hledá to, co zrovna potřebujete.

Přemýšlíte o koupi nebo pronájmu obytného vozu? Zde jsou inzeráty

Na pozdější využití věcí byste měli myslet i při jejich ukládání do obytňáku. Věci, které potřebujete mít po ruce, byste měli uložit na snadno dostupná místa. Veškerý náklad by měl být před cestou také řádně upevněný. To znamená, že by (hlavně těžké předměty) neměly ležet volně, skříňky by měly být pečlivě uzavřené a stejně tak i všechna okna a dveře. Pokud by došlo ke kolizi nebo jste byli nuceni prudce brzdit, představovaly by veškeré neupevněné předměty nebezpečí pro celou posádku.

Hygiena a vaření

Pokud vyrážíte na delší cestu obytným vozem nebo se chystáte do míst, ve kterých víte, že nenajdete dostatečné zázemí, měli byste myslet i na zásoby vody a další věci. Dostatek vody je základ jak pro hygienu, tak pro vaření. Před cestou byste proto měli zkontrolovat a doplnit vodní nádrž. Naopak nádrž s odpadní vodou a WC kazeta by měly být pokud možno prázdné, aby zbytečně nezvyšovaly hmotnost automobilu.

Doplnit byste měli i plyn na vaření a veškeré hygienické potřeby. Ne všechny kempy vám nabídnou odpovídající zázemí a může se stát, že při cestě nenarazíte na otevřený obchod.

Pokud máte veškeré nezbytné vybavení připravené, tak už stačí určit cíl a můžete vyrazit na cestu.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články