PRÁCE 🧰

Jak couvat s vozíkem

3. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Možná o tom ani nevíte, ale Češi patří v Evropě k zemím, kde se přívěsné vozíky prodávají nejlépe. Není divu, jsme rovněž národem kutilů a chalupářů, k čemuž neustálé převážení materiálu odněkud někam patří. V článku si představíme, jak správně couvat s vozíkem připojeným za autem.

Couvání s vozíkem: Jak na to?

Články na téma jak správně řídit auto:

  1. Couvání s vozíkem: Jak na to? - právě čtete
  2. Zpátečka u auta: Jak s ní správně zacházet?

Samotná jízda s přívěsným vozíkem není příliš složitá. Stačí jen počítat s tím, že celá souprava je o něco delší a nejezdit moc rychle. Chleba se ale láme při couvání. Tady se pozná, kdo už v tom má malinko praxi, protože třeba i jen zacouvat s vozíkem do otevřené brány je pro nezkušeného řidiče složitý úkol. Jak tedy správně s přívěsem couvat?

Vždycky opačně

První a základní pravidlo je, že vozík se stáčí opačným směrem než auto. Když budete točit doprava, kola jdou také doprava, stejně jako zadek auta. Vozík se ale začne stáčet doleva. Ze začátku je to trochu matoucí, ale po chvíli získá člověk trochu grif.

Couvání s vozíkem rovně

Uměním je i couvat s vozíkem přímo, tedy rovně. I při malé nesouososti vozíku a auta se začne souprava "lámat". To je potřeba zavčas korigovat a točit volantem ve směru, kterým se stáčí vlek, tedy směrem k tomu zpětnému zrcátku, kde vidíte "větší kus přívěsu". Manévr však provádějte velmi jemně, nemusíte hned kroutit volantem jako o život, to by se zase přívěsný vozík velmi rychle stočil na druhou stranu.

Pozor na okolí

Nejnebezpečnější místo pro osoby kolem je při couvání s přívěsem mezi vozíkem a autem. Dospělého tam snad nepřehlédnete, ale může se tam připlést malé dítě, proto si dobře hlídejte pohyb lidí kolem. Ani za vozíkem není úplně bezpečno, zejména v případě, kdy je na něm vysoký náklad a řidič auta tak za něj nemá šanci vidět. A pozor i na samotné auto. Často se stane, že řidič se příliš soustředí na vozík a jeho pohyb, ale nehlídá si, kam se mu stáčí vůz.

Couvání s přívěsem chce praxi

Těžko se tahle motoristická disciplína učí skrze teorii. Nejlepší je vyrazit prostě někam na prázdné parkoviště a tam s vozíkem do zblbnutí couvat a zkoušet zajet na různá parkovací místa z různých pozic. Ideální je začít tím, že se řidič naučí držet při couvání přímý směr. Pak se dá začít "couvat za roh" a podobně. Není to jednoduché, chce to trpělivost. Na druhou stranu to v dnešní době málokdo umí, takže zacouvat na poprvé do parkovacího místa je vcelku frajeřina. A nezapomeňte, že při couvání (ať s vlekem nebo bez) nemusíte mít bezpečnostní pás. Pokud vás nějak omezuje, v klidu se odpoutejte.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články