PRÁCE 🧰

Dlouhodobý pronájem auta - výhody, nevýhody a pro koho se vyplatí

26. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Vypůjčení vozidla na cestu

Dlouhodobý pronájem vozu využijí především ti, kteří auto využívají celoročně a nechtějí se starat o věci okolo. Tahle záležitost získává na popularitě zejména mezi mladými Čechy. Autopůjčovny proto výrazně snižují své ceny, aby získali co nejvíc zákazníků. Výhody a nevýhody pronájmu auta i na rok najdete v našem článku.

Dlouhodobý pronájem auta

Články na téma pronájem auta:

  1. Co si pohlídat při půjčení dodávky
  2. Půjčení auta na víkend: Jaké máte možnosti?
  3. Dlouhodobý pronájem auta - právě čtete
  4. Krátkodobý pronájem auta

Pronájem auta na rok?

Dlouhodobý pronájem auta je takový pronájem, který je na smlouvu vázán dobou v průměru od 6 do 12 měsíců, přičemž jej lze dále flexibilně prodlužovat. Zákazníci se totiž často nechtějí dlouhodobě "upisovat" a proto si raději vybírají kratší období, které následně prodlužují o další období, při končícím pronájmu. V dlouhodobém pronájmu auta je dále možné kombinovat více vozidel. Nájemce není striktně vázán pouze jedním stejným autem.

Jaké jsou výhody?

Je automaticky zajištěn kompletní servis půjčeného vozidla, plné pojištění a pneumatiky (včetně uskladnění). Nemusíte tudíž řešit žádné technické závady, garanční prohlídky, povinné i havarijní pojištění i GAP řeší firma. Pokud se s vozem něco stane, jednoduše jim zavoláte a ti musí problém vyřešit (ostatně přesně za to platíte). Další velkou výhodou je, že si většinou půjčujete nový vůz. Lze ho tedy využít pro reprezentativní účely, nejen na sociálních sítích. 

Dlouhodobý pronájem auta

Jak to všechno funguje?

  1. Vyberete si auto, které se vám líbí - auta jsou buď nová, nebo ojetá, avšak v perfektním stavu.
  2. Zavoláte do firmy, která dlouhodobý pronájem nabízí - zde máte čas probrat vaše případné dotazy, podmínky smlouvy a jiné náležitosti. 
  3. Podepsání smlouvy - následuje podpis smlouvy a platba startovacího poplatku, kterým se liší firma od firmy - je nevratný a díky němu poté nemusíte řešit servis, pneumatiky, ani pojištění a auto můžete kdykoliv bezplatně vrátit a nemusíte se dlouhodobě vázat. 
  4. Pak stačí jen jezdit - a tankovat, nemusíte řešit servis ani další jiné záležitosti.
  5. Při vrácení auta se pak většinou počítá s běžným opotřebením, které nebývá zpoplatněno. Při dřívějším vrácení (jak kde) bývají často účtovány poplatky, avšak opět záleží na druhu půjčovny.

Nejčastější dotazy na dlouhodobý pronájem vozu?

Odpovědi na otázky se mohou v závislosti na různých půjčovnách lišit. 

  • Kolik kilometrů je možné najet s autem na dlouhodobý pronájem? - Každá autopůjčovna má většinou stanovený určitý počet kilometrů, který s vozem můžete najet. Bývá většinou uváděn hned na stránkách u vybraného vozu. Některé firmy nabízejí dokonce převádění kilometrů z předešlých měsíců, tudíž pokud jeden měsíc najedete méně, než je stanovený limit, můžete kilometry dojet v některém z následujících měsíců, ve kterém máte auto v podnájmu.
  • Kde je možné vůz servisovat? - Auto je možné v závislosti na půjčovně servisovat buď pouze v jejich autorizovaných servisech, nebo v servisech, které doporučují. 
  • Kdo může vůz řídit? - U firem může auto řídit pouze zaměstnanec, kterému dá povolení jednatel uvedený ve smlouvě. U OSVČ a soukromých osob se počítá i s rodinnými příslušníky, avšak nutno dodat, že za způsobenou škodu vždy ručí osoba uvedená ve smlouvě. V ostatních případech je zapotřebí písemného souhlasu autopůjčovny.

Pro koho je dlouhodobý pronájem auta dobrou volbou?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy záleží na požadavcích jednotlivých zájemců. Dlouhodobý pronájem by mohl být dobrou volbou například pro firmy, které se chtějí reprezentovat, nebo pro řidiče, kteří nemají dostatečné finančně zázemí pro koupi nového vozu, avšak si nechtějí pořizovat ojetinu z důvodu možné nejasné minulosti.

Dále může být vhodný pro řidiče, kteří chtějí jezdit, ale nechtějí se starat o údržbu, následný prodej, servis a další věci s tímto spojené. Dlouhodobý pronájem může být taktéž vhodný pro řidiče, kteří vyžadují obměnu svého vozu, či okamžitou potřebu dalšího vozu do rodiny. Cílovou skupinou jsou podle odborníků lidé, kteří berou vůz jako spotřební zboží a netrvají na jeho vlastnictví.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články