PRÁCE 🧰

Co přibalit na cestu k moři

1. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při cestování autem se může leccos přihodit. Proto je dobré se na ty nejpravděpodobnější scénáře trochu připravit. Co přibalit a vzít na cestu s sebou?

Co s sebou vzít na cestu na dovolenou

Obecně je velmi fajn znát trochu své auto, vědět, co hrozí a jaká jsou u konkrétního modelu nejčastější rizika. Je skvělé, vzít s sebou krabičku žárovek, ale když je pro výměnu potřeba vymontovat podběh nebo sundat nárazník, můžete mít žárovek paletu, ale bez šroubováku jste nahraní. Výhodu tedy mají především ti, kdo si základní servis dělají sami a většinu „prkotin“ už umějí řešit.

Rezerva

Píšeme to do všech článků, kam to jsme schopni vecpat – když máte tu možnost, rozhodně si rezervu vezměte. Lepicí sada je v polovině případů k ničemu, odtah je drahý, zalepení pneumatiky je spíš dočasné řešení a nové se kupují vždy v páru. Defekt umí dovolenou nehezky narušit, a to nejen finančně, ale i časově. Rozhodně stojí za zvážení i dodatečné pořízení rezervního pláště, eventuálně můžete prostě přibalit v potravinové folii zabalené (aby nic neušpinilo) zimní kolo. Nazpomeňte ho však nahustit, prázdná rezerva je k ničemu.

Lepicí páska

Oblíbená šedá nebo černá páska, nikoliv ta, kterou před Vánoci používáte k balení dárků. Doporučujeme značkovou (z naší zkušenosti je super ta od Pattexu), která se může sakra hodit, třeba na dočasnou opravu zpětného zrcátka nebo poškozeného nárazníku. V nejhorším případě se s ní dá i oblepit střešní okénko, pakliže by přestalo těsnit nebo třeba omotat prasklá hadice. Řešení poruch páskou je sice neestetické, ale velmi rychlé a funkční.

Voda

Velmi utilitární kapalina! Nahradí chladicí kapalinu, tedy dočasně, poslouží k omytí rukou po výměně kola a když vás auto vypeče na rozpálené dálnici, máte co pít. Umí mimochodem nahradit i kapalinu do ostřikovačů, která na čerpačkách stojí majlant. Zkrátka přibalte klidně pětilitrovou nádobu s obyčejnou vodou. Pravděpodobně ji povezete zpět, ale když ji budete potřebovat, budete děkovat sami sobě, že jste ji vzali.

Olej

Myslíte si, že váš motor mazivo nespotřebovává? A máte to vyzkoušené i na delší cestě po dálnici? Možná se budete divit, ale i spolehlivé agregáty mají v některých případech tendence si trochu oleje přihnout. Jakmile se rozsvítí červená konvička, je už pozdě na nějakou kontrolu, zbývá jen zastavit a někde sehnat motorový olej. Když ho budete mít v kufru, můžete s klidem dolít a pokračovat v cestě.

Rukavice

Před jízdou jste možná auto vyčistili, vypulírovali a máte ho jak nové. Jenže pak je potřeba třeba vyměnit žárovku ve světle. Už u toho se dá dost ušpinit od prachu a dalších nečistot, které se obvykle v motorovém prostoru nacházejí. A pak si sedněte se zahnojenýma rukama do vozu, navíc třeba se světlým čalouněním! Doporučujeme vzít pracovních rukavic dva páry, jeden na ruce a na ten druhý si můžete kleknout, když třeba měníte kolo. Prostor nezaberou skoro žádný.

Krátce k nákladu

Při balení nezapomeňte vše v kufru řádně upevnit a umístit tak, aby při nehodě nehrozilo, že něco přeletí ze zavazadlového prostoru do interiéru a ohrozí to posádku. Nejtěžší předměty dávejte co nejblíže středu vozidla a co nejníže. To znamená ideálně hned za zadní sedadla na dno. Pomůžete tím snížit těžiště a nerozhodíte vyvážení auta. Je také dobré si dát lékárničku a trojúhelník někam nahoru nebo tak, abyste měli k těmto věcem rychlý přístup. Platí to i pro doklady nebo jídlo, zkrátka vše, co budete potřebovat cestou. Pakliže nutně musíte brát nějakou techniku jako notebook, tablet a podobně, nedávejte je nahoru za sklo. Sluníčko je ohřeje a může způsobit poškození akumulátoru.

Zdroj info: motor1, tripadvisor, carandriver.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články