PRÁCE 🧰

Čím se svezou sportovci na olympijských hrách v Tokiu?

22. 7. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Toyota

Na olympiádě v Tokiu se musejí soutěžící přepravovat mezi ubikacemi a sportovišti. K tomu poslouží krom jiného i vozidla od japonské automobilky Toyota. A některá z nich jsou popravdě dost zajímavá.

Japonská automobilka si stanovila cíl dosáhnout nejnižší úrovně emisí v rámci všech vozových parků olympijských a paralympijských her v historii. A jelikož se olympijské hry konají ve městě, je logické, že to bude hodně o alternativních palivech. Toyota je průkopníkem vodíkového pohonu, takže samozřejmě nesmí chybět model Mirai. V případě nové generace automobilka uvádí, že jediným "odpadem" je voda, ale navíc tento vůz i čistí vzduch. Každých 10 000 ujetých kilometrů znamená vyčištění takového množství vzduchu, které by pokrylo potřeby jednoho člověka na rok.

Toyota Mirai

Dalším zajímavých dopravním prostředkem je Toyota e-Palette. Je to nízkopodlažní vůz vybavený elektrickou rampou, pohání ho elektřina z baterií a uveze až 20 pasažérů. V budoucnu se počítá s tím, že bude jezdit zcela autonomně.

Toyota e-Palette

Speciálně pro olympijské a paralympijské hry v Tokiu byl navržený přepravník APM. Jeho cílem je přepravit co nejvíce osob na místa konání soutěží bez ohledu na to, zda jde o sportovce nebo organizátory her. Tři řady sedadel umožňují variabilní změnu sklopení, např. pro potřeby převozu osob upoutaných na invalidní vozík. Sedadlo řidiče je záměrně vyvýšeno a umístěno doprostřed. Kromě bezpečnostních důvodů to poskytuje řidiči přehled a možnost řešit individuální potřeby nastupujících a vystupujících cestujících.

Toyota APM

Zdroj médií: Toyota.

Podobné články