PRÁCE 🧰

Autovysavač - jaký si pořídit?

29. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V autě trávíme spoustu času a ať chceme nebo ne, po čase se v něm udělá trochu bordel. To je támhle snězená bageta a nebo jen rozvířený prach. Na řadu tak přichází úklid. Velkým pomocníkem v tomto úkolu je právě vysavač do auta.

Vysavač do auta - jaký koupit?

Články na téma vysavač do auta:

  1. Vysavač do auta - jaký koupit? - právě čtete
  2. Vysavač do auta: Poradíme s výběrem

Vánoce se pomalu blíží, a tak se možná i v případě autovysače může jednat o příhodný dárek pro někoho, kdo si rád šlechtí vnitřek auta, ale do této doby používal domácí vysavač. Ten může být v mnoha ohledech nepraktický a proč si práci ztěžovat, když to jde u dělat i jinak a lépe.

Podle čeho vybírat autovysavač

Jak už to tak s produkty bývá, měli byste se zaměřit na důležité parametry, abyste vybrali ten nejlepší ruční vysavač pro vás. Ono, pokud tomu úklidu zas tolik nedáte, nevyplatí se kupovat zbytečně drahou a vytuněnou věc. Před nákupem si tedy promyslete, jak výkonný ruční vysavač budete potřebovat. V tomto ohledu se jedná o širokou škálu výkonu a to od 30 do 700 W. Záleží také na objemu nádobky. Nejčastěji v obchodech najdete vysavače se sběrnou nádobou na 0,5 litru, ale není problém najít i objemnější kusy. Důležitá je i hmotnost samotného vysavače, aby přístroj nebyl moc těžký a tím neznesnadňoval práci.

A pak jsou tu samozřejmě ještě další parametry, které se ale posuzují spíše individuálně, dle vkusu každého uživatele. Je to třeba hluk spotřebiče, používané filtry, množství a variace hubic nebo kartáčů a pak také výdrž vysavače - ty levnější zvládnou na jedno nabití zhruba 10 minut, ty lepší i půl hodiny. A pak je rozhodující cena. Ta se pohybuje v různé výši, a tak v nabídkách naleznete jak vysavače za pár stovek, ale také ty za tisíce. Záleží co od spotřebiče všechno očekáváte a jak často své auto uklízíte. Počítejte ale s tím, že čím dražší přístroj pořídíte, tím vám bude moci nabídnout vyšší čas vysávání.

Pro zjednodušené užívání hledejte ty, které mají v sobě zakomponovaný akumulátor, tudíž odpadá starost s kabelem. Po použití stačí pohodlně odstavit přístroj na nabíjecí desku a počkat až se zcela zase nabije. Výhodou takového vysavače na interiér auta je, že jej můžete používat i v domácnosti, když se náhodou něco rozsype. Je to tedy všestranný pomocník.

Autovysavače vyrábí tyto společnosti: Sencor, Electrolux, Hoover, Bosch, Eta a další firmy. Raději bychom ale volili ty od známějších značek, kde je určitá záruka spolehlivosti.

Jaké možnosti trh nabízí

Jak už bylo řečeno, lze si vybírat z několika cenových kategorií, kde také podle částky nabízí určité vlastnosti. Nelze očekávat, že vysavač do auta za 300 korun nabídne možnosti jako vysávání přes půl hodiny a ještě se sběrnou nádobkou na jeden litr.

Podle nezávislých testů patří do kategorie max. 850 korun například vysavač Sencor SVC 190, který nabízí 15 minut nepřetržitého vysávání a do nádoby se vejde půl litr, nevýhodou ale může být, že je poměrně těžší. V kategorii do 1700 korun pak můžete objevit například Elektrolux ZB 5112 E, s tím budete moci vysávat zhruba 23 minut a rovněž s objemem půl litru. Mezi ty nejdražší vysavače nad 1700 korun patří třeba spotřebič Bosch BHN 2140, se kterým můžete v klidu uklízet - tedy vysávat až 45 minut. Jen ta cena už je trochu neekonomická, neboť za něj zaplatíte přes 3 tisíce, za to ale nabídne jiné přednosti.

Na trhu je tak opravdu ohromné množství produktů. A tak pokud si nevíte rady, vždy je lepší se zeptat prodejce a nechat si poradit, než sáhnout po něčem, co vám ve finále nebude vůbec vyhovovat nebo stačit.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články