PRÁCE 🧰

Automobilová 90. léta v Praze na Strahově: Nostalgická atmosféra a nezapomenutelné vzpomínky

29. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Aktuality

90. léta se na víkend vrátila na české silnice! Zúčastnili jsme se nezapomenutelného již šestého ročníku setkání přátel 90S CZECH ROADS s promítáním kultovního filmu Manta Manta. Připojili jsme se k nadšeným fanouškům a prožili jedinečný zážitek automobilové éry 90. let. 

V sobotu jsme se zúčastnili akce, která nesla název VI. SETKÁNÍ PŘÁTEL 90S CZECH ROADS. Setkání proběhlo již po šesté a byla to akce, která rozhodně nebyla jen o autech. Jednalo se především o setkání přátel, kteří se zajímají o dobu 90. let. Pořadatel akce totiž na svém facebookovém a instagramovém profilu zveřejňuje historické fotografe s fascinujícími příběhy automobilů z období 90. let a počátku nového tisíciletí, které byly vlastněny v České republice. Při této zmínce, by si každý představil pouze staré Felicie, Favority nebo Trabanty. Po českých silnicích se však projížděla i vzácná vozidla jako například Bugatti EB110, Koenig KS-8 na platformě BMW 850i, Lancia Delta HF Intergrale, americký Callaway Twin Turbo, nebo také například Opel Manta B, který byl taktéž "patronem" letošního setkání.

Automobilová 90. léta v Praze na Strahově

Dobové prostory autokina Strahov

Setkání přátel probíhalo v areálu Autokina Strahov, které koncem června ukončuje svou činnost, proto bylo toto setkání velmi nostalgické a dobové. Přijelo téměř 370 aut a to nejen z Prahy a okolí. Setkání navštívili také výpravy z Ostravska, Frýdeckomístecka, slovenské Prievidzy a po vlastní ose dojel také pan Rick se svým Citroenem 2CV, přezdívaným těž "kachna" až z dalekého Nizozemska. Valná většina návštěvníků na setkání vyrazila taktéž v dobovém oblečení. Potkat jste mohli lidi v barevných košilích, s ikonickým Mulletem a ve většině případů se vše fotilo na staré fotoaparáty na film, nebo natáčelo na VHS kazety

Na setkání dojeli návštěvníci s dobovými vozy. Jmenujme například vozy Škoda Favorit, Fiat 126 - přezdívaný Maluch, dobová BMW generace E31, E36, E38, E39 nebo novější E46. Za zmínku stojí také druhá generace Hondy Legend, Honda Integra, Porsche 911, Mercedes SL, Nissan Pulsar NX, nebo generace Toyoty Supry MR2 či zachovalý Ford Probe. Přijela také ikonická LIAZka, Dodge Viper či futuristický Renault Avantime.

Promítání filmu Manta Manta

Sám pořadatel tvrdil, že se nejedná o klasický automobilový sraz, nýbrž o setkání lidí se stejným zájmem o devadesátky a vozy v této době. Večer se návštěvníci společně posadili k velkému plátnu, kde pan Patricio vyprávěl o vozech, které se objevily ve filmu, který nás za pár okamžiků čekal. Na vrchol večera se promítal kultovní film s názvem "Manta Manta", který je neodmyslitelnou součástí automobilového dědictví tohoto období. Německý film z roku 1991, s oblíbeným německým komikem Michaelem Kesslerem, stál téměř na počátku "tuningové scény" a kromě již zmíněného Opelu Manta B, si hlavní role střihly také vozy značky Mercedes-Benz 190 E v úpravě D&W (W201), BMW E36 nebo také Citroen 2CV.

Automobilová 90. léta v Praze na Strahově

Šesté setkání přátel 90s CZECH ROADS bylo nezapomenutelnou událostí pro všechny nadšence historických vozů z 80. a 90. let. Tato akce spojila milovníky automobilů, kteří se sešli, aby si vychutnali velmi bohatou sbírku ikonických vozidel této éry. Atmosféra akce téměř překypovala vzrušením a nostalgií, zatímco si účastníci mezi sebou vyměňovali příběhy a zážitky spojené s těmito legendárními vozy. Setkání bylo příležitostí nejen pro obdivování vystavených automobilů, ale také pro posílení pouta mezi lidmi, kteří sdílí lásku k jedinečnému dědictví této automobilové kultury. Na setkání neměl nikdo potřebu se nad jinými povyšovat a i proto jsme mohli na jednom místě potkat Malucha spolu s Porsche 911 nebo Dodge Viper.

Kalendář auto-moto akcí

Promítání filmu Manta Manta přineslo do akce ještě větší atmosféru nostalgie a radosti z toho, že jsme se alespoň na malou chvíli mohli vrátit do doby, kdy tyto automobily ovládaly silnice. VI. setkání přátel devadesátek bylo skvělou příležitostí pro fanoušky a nadšence automobilového světa, aby se společně ponořili do éry 90. let a prožili tento nezapomenutelný zážitek.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.

Fotogalerie (10 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články